Fashion

Zo geef jij je oude jeans gemakkelijk een distressed look

Zo geef jij je oude jeans gemakkelijk een distressed look

We hebben allemaal wel een paar oude items in onze kast liggen die we eigenlijk liever niet weg willen doen, maar ook niet meer aantrekken omdat ze wat versleten zijn. Zo ook jeans. Misschien heb je nog wel een perfect zittende mom jeans of flared liggen. Tijd om deze eens uit de kast te halen en deze een upgrade te geven.

De distressed look bij een jeans is bij ons al een tijdje favoriet en dat is niet zo maar: het staat toch wat stoerder en nonchalanter dan een simpel exemplaar. Kant en klaar kopen is een optie maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag gaan met een oude broek. Scheelt je een boel geld en is misschien nog mooier dan jouw gekochte, kapotte jeans.

Verzamel al de benodigdheden

Alle benodigdheden voor het scheuren van jouw broek heb jij waarschijnlijk al thuis liggen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is namelijk een schaar, een pincet, een (scheer)mesje, een potlood en schuurpapier. Daarnaast is het handig om een plat oppervlak, zoals een stukje hout, ervoor te gebruiken. Hoeveel van deze dingen je nodig hebt, ligt aan hoeveel jij aan je broek wilt doen. 

Kies de plek van de scheuren

Misschien houd je wel van lekker veel scheuren of kies je juist voor maar één kleintje. Het is in ieder geval belangrijk dat je precies weet waar je deze scheuren wilt hebben. Zo ga je niet willekeurig aan de slag. Leg je broek plat neer op een oppervlakte en gebruik je potlood om aan te geven waar de scheuren moeten komen. Op een lichte broek zie je de markeringen natuurlijk het beste. Daarnaast kun je ook een liniaal gebruiken om aan te geven hoe lang de scheuren moeten worden. 

Kies je voor gaten bij de knieën? Dan kan je deze het beste iets erboven tekenen. De scheuren worden namelijk een stuk groter tijdens het lopen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Syana Laniyan (@asos_syana) op

Leg het stukje hout ertussen en scheuren maar

Begin door jouw spijkerbroek op een platte oppervlakte te leggen en het stukje hout tussen één van de broekspijpen te doen. Zo is er geen kans dat je straks per ongeluk de achterkant van de jeans ook hebt bewerkt. Pak daarna het schuurpapier erbij en ga deze plek alvast slijten, zo wordt de stof een stuk dunner en is het straks makkelijker om hierin te scheuren. Daarnaast wordt de kleur een stuk lichter, wat nou juist die distressed look geeft.

Tijd voor het kapotmaken

Nu is het tijd voor het echte werk. Pak jouw (stanley)mesje erbij en snijd van links naar rechts op de plek waar je jouw gat wilt gaan maken. Nu zie je dat er witte draden uit komen, die je er gemakkelijk uit kunt trekken. Hoe meer distressed jij jouw jeans wilt hebben, hoe meer je van deze draden eruithaalt. Doe dit op gevoel.

Voeg de gaten toe

Let's get real, pak jouw schaar of mes erbij en ga aan de slag met het maken van de scheuren. Knip met de schaar een klein stukje in de plek die jij net bewerkt hebt en maak dit zo smal mogelijk. Je kan dit altijd nog groter maken. Leg jouw schaar of mes weer aan de kant en gebruik je handen, of het pincet, om de witte draadjes eruit te trekken. Trek deze niet helemaal door, maar totdat ze de look geven die jij wilt. Knip of snijd nooit te veel, dit zorgt er namelijk voor dat het gat er onnatuurlijk uitziet. 

De rest van de broek een distressed look geven

Zijn de gaten helemaal zoals jij voor ogen had? Dan is het tijd om de rest van jouw jeans aan te pakken. Dat kan je zo bont maken als je wilt. Pak een scheermesje erbij en maak voorzichtig bewegingen op de plekken die je deze distressed look wilt geven. Vanuit daar kan je ook weer de witte draadjes eruithalen. Tip: doe dit op jouw achterzakken, zodat ook deze niet achterblijven. 

En voilà! Jouw oude jeans is omgetoverd tot een gloednieuwe met een distressed look. Zo zal je deze toch eens wat vaker uit de kast trekken.

Liever een distressed jeans kopen?

 
Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top