Health

Dit is waarom chocolade goed voor je is

Dit is waarom chocolade goed voor je is

Warme chocoladetaartjes of een chocolade latte. Klinken deze dingen als muziek in je oren? Dan houd je waarschijnlijk enorm van chocolade. Wist je dat chocolade niet alleen heel lekker is maar ook heel gezond? Chocolade kent meer voordelen dan je denkt, dat kunnen wij je verzekeren. 

In tijden van verdriet, verveling of stress kiezen we vaak voor troost. Soms is die troost chocolade. We weten dat chocolade vaak op de één of andere manier weer een lach op onze gezichten brengt. En dat is niet voor niks, chocolade maakt je écht blijer. In chocolade zit het stofje fenylethylamine, hetzefde stofje wat wij aanmaken wanneer we een verliefd gevoel hebben. 

 

1. Chocolade kan zwangerschapscomplicaties verminderen

Voor de zwangere vrouwen onder ons kan een stukje chocolade echt geen kwaad. Ben je zwanger? Dan kan het voorkomen dat je complicaties krijgt. Eén van deze complicaties heet pre-eclampsie. Dit kan je herkennen aan een hoge bloeddruk en eiwitverlies via je urine. Pure chocolade bevat theobromine, één van de chemicaliën die je bloedvaten kan verwijden en het hart kan stimuleren. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat vrouwen die regelmatig chocolade aten tijdens hun zwangerschap zo'n 40 procent minder kans hadden op pre-eclampsie. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Emeline (@emeline_en_cuisine_) op

2. Chocolade zou kunnen helpen bij je hoest

Een hele handige, vooral nu. Hooikorts teistert ons land juist nú en één op de vijf mensen hebben er last van. Het stogje theobromine, waar we het net over hadden, kan een onrustige keel kalmeren. Heb je last van een vervelende hoest? Dan is chocolade in combinatie met honing of gember geen slecht idee. Het is hartstikke lekker én verzacht je keel een hele hoop.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Demeter Trieu @ Beaming Baker (@beamingbaker) op

3. Chocolade helpt bij vermoeidheid

Heb je vaak last van vermoeidheid? Voeg dan chocolade toe aan je dieet. Volgens een onderzoek dat gehouden werd bij mensen die vaak vermoeid waren, hielp een dagelijke dosis chocolade echt. Na twee maanden waren ze minder moe en bleef hun gewicht hetzelfde. Natuurlijk moet je niet overdreven veel van het goedje eten want dat heeft wel nadelen voor je gezondheid.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Kim | Baking & Photography (@kickassbaker) op

4. Chocolade is goed voor je huid

Jawel, chocolade is ook goed voor je velletje. Flavonoïden zijn antioxidanten die in chocolade zitten maar ons ook beschermen tegen schade door de zon. Ze zorgen ook dat de bloedsomloop naar onze huid beter wordt. Flavonoïden worden ook in fruit gevonden, wat één van de redenen is waarom fruit zo belangrijk voor ons is.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Olga Laitenberger, Ph.D. (@voll_korn) op

5. Alle antioxidanten in chocolade

Over antioxidanten gesproken. Er ziten een hoop antioxidanten in chocolade, vooral pure chocolade. Het goedje zit bomvol antioxidanten die omgezet worden in polyfenolen, flavonoïden en catechines. Elk krachtige stoffen voor een goede gezondheid. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Paula Montenegro ~ Pastelera (@paulampics) op

6. Door het eten van chocolade verminder jij je kans op hartziektes

Eet je regelmatig chocolade? Dan zou het kunnen zijn dat je de kans op hartziektes met één derde vermindert. Chocoladeconsumptie wordt namelijk gelinkt aan een lager risico van cardiometabole aandoeningen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door LOTFI | 23 (@ssweetrecipes) op

7. Chocola verbetert je bloedsuikerspiegel

Het eten van chocolade helpt je lichaam met metaboliseren van glucose. De flavonoïden in chocolade verminderen ook stress, iets wat met het vormen van diabetes type 2 een grote rol speelt. De stress wordt namelijk omgezet naar insulineresistentie wat op zijn beurt zorgt voor hoge bloedglucose. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Jaia Taboada Dam (@jaiataboada) op

Zo, chocolade werkt dus geweldig bij stress. In de tijd van social distancing en corona kan chocola dus heel goed helpen. In deze bijzondere tijd helpen deze dingen ook.

 

Beeld: Photo by Dessy Dimcheva on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top