Health

Dit is hoe jouw darmen de conditie van je huid beïnvloeden

Dit is hoe jouw darmen de conditie van je huid beïnvloeden

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een onzuivere huid: je darmen. Wel zijn we er al een tijdje achter dat de binnenkant van ons lichaam volledig in verbinding staat met onze huid en ons velletje reageert op wat ons lichaam van binnen doet.

Daarom is het enorm belangrijk dat je weet wat je in je lichaam stopt en hoe jouw lijf hierop reageert. Je darmen spelen misschien wel een grotere rol dan je denkt. Heb jij al een tijdje last van je darmen? Dan kan het zijn dat jouw huid ook de dupe is.

Darmen in connectie met je huid

Een gezonde darm staat gelijk aan een gezond immuunsysteem en een gezonde geest. Jouw darmen staan namelijk in een goede verbinding met de rest van je lichaam en dus ook met jouw huid. Deze twee hebben een soort connectie. Wanneer jij problemen ervaart in jouw darmen, reflecteert zich dat terug in je huid. Je huid staat voor hoe jouw darmgezondheid eraan toe is.

Je darmen zijn een belangrijke plek waar zo'n 70 procent van je immuunsysteem ligt. We maken hier voedingsstoffen aan, metaboliseren hormonen, vechten hier tegen ziekteverwekkers en nog veel meer. Het is dus belangrijk dat je darmen altijd gezond zijn. Niet alleen voor de rest van je immuunsysteem, maar dus ook voor een stralende huid. Als je dus bijvoorbeeld een ontsteking krijgt dan zie je dat snel terug in jouw velletje. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Skincare.com (@skincare) op

Huidaandoeningen in verbinding met je spijsvertering

Onze huid is het grootste orgaan van ons lichaam. Het gaat gif- en afvalstoffen tegen, vecht tegen schadelijke bacteriën en doet nog veel meer voor ons. Het is dan ook fijn om ervoor te zorgen dat jouw huid altijd gezond is en straalt. Dit is lastig om te bereiken aangezien veel mensen last hebben van acne, rosacea of andere huidaandoeningen. Zelfs dit kan soms liggen aan de gezondheid van jouw darmen. Misschien wel meer dan je denkt. Veel onderzoekers geven namelijk aan dat bijna álle huidaandoeningen hiermee in verbinding staan. Je spijsvertering kan dus een hoop in de war gooien.

Probiotica in jouw routine

Wat zijn probiotica? Wanneer jij je huid een boost wilt geven en wilt zorgen dat jouw darmgezondheid ook nog eens omhoog schiet dan kun je probiotica toevoegen aan je levensstijl. Probiotica zijn levende bacteriën die wij consumeren. Dit zit in voedsel en supplementen. Niet alleen zijn deze bacteriën goed voor je huid en darmen, maar ook voor je algehele welzijn. Het heeft alleen maar voordelen. Probeer je daarom eens wat in te lezen over probiotica en dit toe te voegen in je dagelijkse routine. 

Tot slot

Het blijft natuurlijk altijd belangrijk om je skincare routine te blijven volgen en te doen voor je huid wat je al deed. Toch is het nadenken over jouw darmgezondheid iets wat we met z'n allen misschien net iets te weinig doen, hier kun je verandering in brengen. Zo heb jij straks een stralende huid én een gezonde spijsvertering.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top