Travel

Dankzij deze 10 tips is met de auto op vakantie gaan een eitje

Dankzij deze 10 tips is met de auto op vakantie gaan een eitje

Tegenwoordig gaan steeds meer mensen met de auto of met de trein op vakantie en dat is beter voor het milieu dan vliegen. Voor reizen binnen Europa is het ideaal om dit te doen. Je ziet hierdoor veel meer van de landen waar je doorheen rijdt en het kan enorm gezellig zijn. Maar hoe pak je zo'n road trip dan eigenlijk aan?

Wij zetten de 10 belangrijkste tips voor jou op een rijtje zodat jij straks zorgeloos de weg op kan.

Stippel jouw route van tevoren uit

Waar zouden we tegenwoordig zijn zonder onze GPS. Een goede navigatie is onmisbaar tijdens een road trip en met reden. Van tevoren weten hoe je moet rijden, zorgt ervoor dat jij met een stuk minder stress in de auto stapt. Houd ook rekening met eventuele files die je zou kunnen vermijden, het weer en waar er tankstations zitten. Zo ga jij goed voorbereid de weg op en zit je veel relaxter achter het stuur.

Maak tijd voor tussenstops

Er zijn ontzettend veel mooie bezienswaardigheden in Europa. Het zou daarom zonde zijn als je hier gewoon voorbij rijdt zonder ervan te genieten. Bekijk daarom van tevoren of er interessante bezienswaardigheden langs jouw route liggen zodat jij hier tijd voor kan maken tijdens de reis. Hierdoor ben je misschien langer onderweg maar het maakt het wel een stuk leuker en interessanter. Maak bijvoorbeeld een uurtje of twee vrij om een oud kasteel te bezoeken, een meer of strand te bewonderen of een mooi dorpje te verkennen. Zo geef jij jezelf en jouw medepassagiers ook even de mogelijkheid om de benen te strekken, wat je ook wel kunt gebruiken na een aantal uur in de auto.

Zorg voor genoeg snacks

Je moet gedurende de dag natuurlijk ook eten. Zelf snacks meenemen, kan jou enorm veel tijd en geld besparen. Als je zelf voor snacks zorgt dan hoef jij namelijk minder vaak te stoppen onderweg. Daarnaast is eten bij een tankstation vaak duurder. Houd rekening met wie er allemaal in de auto zitten en wat zij lekker vinden. Pak wat gezonde en misschien ook ongezonde snacks in die niet smelten of te veel kruimelen, vooral als je met kleine kinderen reist. Als je een koeltas of box in huis hebt, maak hier dan vooral gebruik van.Vooral in de zomer is het heerlijk om lekkere koude drankjes en snacks in de auto te hebben. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Road Trip Project (@euinmyregion) op

Stel een playlist samen

Als je in Nederland rijdt kan je naar de Nederlandse radio luisteren, maar wanneer de grens over rijdt zal je te maken krijgen met een buitenlandse radio. Als jij het leuk vindt om hiernaar te luisteren hoef jij van tevoren natuurlijk geen playlist te maken, maar als je liever naar jouw eigen muziek luistert dan is een playlist heel fijn. Maak een playlist via de service waar jij jouw muziek streamt, bijvoorbeeld Spotify of Apple Music. Stel een afspeellijst samen met nummers die jij en jouw reisgenoten samen uitkiezen zodat er voor ieder wat wils is. Vergeet ook niet de muziek van tevoren te downloaden zodat je geen waardevolle MB's verspilt tijdens het rijden.

Neem genoeg pauzes

Lang achter het stuur zitten is vermoeiend. Vraag daarom niet te veel van jezelf en gun jezelf een pauze wanneer je het niet meer trekt. Wanneer jij samen reist met mensen die kunnne autorijden, wissel dan af. Maak duidelijke afspraken over wie wanneer moet rijden en geef het op tijd aan wanneer jij te moe wordt. Alles om te voorkomen dat je achter het stuur in slaap valt!

Zoek leuke restaurants op om onderweg bij te eten

Het grote voordeel van met de auto door Europa rijden is dat je een beetje van de cultuur kunt proeven van ieder land wat je passeert. Ga daarom op zoek naar gezellig lokale restaurantjes wanneer jullie willen gaan dineren of lunchen. Dit is altijd een stuk gezelliger dan in een restaurant langs de weg eten en je kan misschien iets proeven wat je nog nooit eerder gegeten hebt. Laat iemand in de auto opzoeken wat voor leuke restaurantjes er in de buurt zitten en verken daarbij misschien ook gelijk het plaatsje waar dit restaurant zich in bevindt. Het duurt misschien iets langer dan even snel stoppen om te eten, maar de ervaring is het zeker waard.

Boek van tevoren een overnachtig

Voor langere road trips is het altijd aan te raden om halverwege te overnachten. Te lang doorrijden kan nooit goed zijn voor jullie veiligheid en lichaam. Boek daarom voordat jullie vertrekken een overnachting in een hotel dat dichtbij de route ligt. Maak hier eventueel ook een klein avontuur van waarbij jullie de omgeving een beetje kunnen verkennen. Ontbijt in de ochtend in het hotel voordat jullie weer in de auto stappen en dan kunnen jullie lekker uitgerust weer gaan rijden.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Matthieu berthou / France 🇫🇷 (@mattberthou) op

Cruise control is jouw beste vriend

Moderne auto's hebben een functie waar wij niet dankbaar genoeg voor kunnen zijn: cruise control. Zet deze aan wanneer je een lang stuk rechtdoor moet rijden over de snelweg. Hierdoor voorkom je kramp in je voet en vermijd je misschien wel een boete voor te hard rijden. Vergeet ook zeker niet te checken wat de maximum snelheden zijn in de landen die je passeert. Een boete op de deurmat vinden als je terugkomt van vakantie is voor niemand leuk.

Rijd zo veel mogelijk overdag

We willen je er graag nog een keer op wijzen dat je koste wat het kost moet voorkomen dat je moe achter het stuur zit. Als je in de nacht rijdt dan is de kans groter dat jij moe wordt en dat jouw ogen dichtvallen. Ook al is 's nachts rijden in sommige situaties beter, raden wij het voor jouw veiligheid het het liefst af. Daarnaast is jouw zicht ook iets beperkter wanneer je in het donker rijdt. Safety first, dus rijd overdag!

Houd een tasje met dagelijkse benodigdheden bij de hand 

Er zijn een aantal dingen die jij waarschijnlijk nodig gaat hebben tijdens het reizen. Houd spulletjes die jij ongetwijfeld moet hebben achter het stuur dus altijd bij de hand zodat jij niet in de achterbak hoeft te gaan zoeken wanneer je een grens over moet of verblind wordt door de zon. Spulletjes die jij waarschijnlijk nodig gaan hebben, zijn bijvoorbeeld jouw paspoort, rijbewijs, geld, een zonnebril en misschien een pakje kauwgom. Bespaar jezelf dus de onnodige tussenstops en houd deze spullen lekker dichtbij.

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top