Gezichtsverzorging

Dit is het effect van blauw licht op jouw huid

Dit is het effect van blauw licht op jouw huid

We zitten tegenwoordig de hele dag aan onze telefoon vastgeplakt. We gebruiken het apparaatje constant voor ons werk en privéleven. Je hebt vast wel eens ergens gehoord dat het blauwe licht wat jouw telefoon uitstraalt slecht is voor je. Dit omdat je erdoor minder snel in slaap zou vallen.

De vraag is nu: heeft het blauwe licht ook een effect op jouw huid? En zo ja, wat kunnen we eraan doen? Wij zoeken het uit.

Wat is blauw licht?

Blauw licht is dus het licht wat van ons telefoonscherm afkomt. Ieder soort licht heeft zijn eigen sterkte. Blauw licht komt in sterkte erg dichtbij UV-licht. UV-licht wordt vaak in verband gebracht met huidkanker en oogproblemen. Alhoewel blauw licht minder energie uitstraalt dan UV, penetreert dit licht wel tot dieper in het oog. Dit kan bij te veel blootstelling oogschade veroorzaken. Daarnaast kan het ook leiden tot droge ogen of dit verergeren. Gelukkig hebben veel smartphones tegenwoordig een functie waarmee je het blauwe licht uit kan schakelen. Als jij dus jouw telefoon op nachtstand zet een paar uur voordat jij gaat slapen, zal dit jouw nachtrust een stuk minder belemmeren. 

Wat is het effect van blauw licht op de huid?

Het goede nieuws is dat blauw licht geen huidkanker of verbrande huid kan veroorzaken. De effecten van UV en blauw licht komen overeen maar gelukkig zijn deze extreme nadelen bij blauw licht niet terug te vinden. Blauw licht kan zelfs goed zijn voor de huid. Dermatologen gebruiken het om verschillende huidaandoeningen zoals acne en psoriasis te behandelen. Het grote verschil zit 'm alleen in dat de hoeveelheid blauw licht die je binnenkrijgt bij zo'n soort behandeling, veel kleiner is dan wanneer je er dagelijks mee in aanraking komt via schermen. Bij een grote hoeveelheid blauw licht kan dit leiden tot vervroegde huidveroudering. Het stimuleert onder andere de aanmaak van pigment, wat kan zorgen voor donkere plekjes op jouw velletje. 

Heb je producten nodig om jouw huid te beschermen?

Ten eerste zou je kunnen proberen jouw schermtijd gedurende de dag te verminderen wanneer jij deze bijwerkingen wilt vermijden. Daarnaast kan je ook op zoek gaan naar apparaten die claimen dat ze minder blauw licht afgeven dan anderen. Sinds men in deze industrie zich steeds bewuster wordt van de effecten van het blauwe licht, komen er steeds meer producten op de markt die hier iets tegen proberen te doen. Als jij graag nog meer voorzorgsmaatregelen wilt treffen, bescherm jouw huid dan extra met de juiste producten. Bescherming tegen blauw licht komt vaak in de vorm van serums en dagcrèmes met zonbescherming. Vergeet dus niet dagelijks SPF te smeren en anders zijn anti-aging producten jouw redder in nood.

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top