Gezichtsverzorging

5 x momenten waarop het beter is om geen make-up te dragen

5 x momenten waarop het beter is om geen make-up te dragen

Als jij een echte beauty lover bent, draag jij waarschijnlijk zo vaak mogelijk make-up. Natuurlijk weten we allemaal dat het er uiteindelijk wel afgehaald moet worden aan het einde van de dag om jouw velletje gezond te houden. Wat je misschien nog niet wist, is dat er nog een paar momenten zijn waarop jij beter geen make-up kan dragen. 

Ter bescherming van jouw kostbare huidje, zijn hier de vijf momenten waarop jij beter geen make-up kan dragen.

1. Na het zwemmen

Je zou misschien verwachten dat met make-up op zwemmen slecht is voor jouw huid maar dit blijkt niet zo te zijn. Het kan juist goed zijn voor jouw velletje om make-up te dragen in het zwembad omdat het kan dienen als een beschermlaagje tegen chloor, vuil en bacteriën die zich in het water bevinden. Waterproof make-up dragen naar het zwembad is dus helemaal geen slecht idee, zolang je het er achteraf wel eraf haalt. Make-up waar vuil in terecht is gekomen, kan namelijk huidirritatie veroorzaken als je dit niet verwijdert. Bespaar jezelf dus een vervelend puistje en stop voortaan een make-up remover in jouw tas als je naar het zwembad gaat.

2. Tijdens en nadat je haar weg hebt laten laseren

Als jij wat haartjes weg wilt laten laseren op jouw gezicht, is het aan te raden om dit te doen zonder make-up op jouw huidje. Omdat er bij deze behandeling tot in de huid moet worden doorgedrongen, kan make-up het moeilijker maken om dit te doen. Het extra laagje op jouw velletje maakt het lastiger om de haarwortels de bereiken. Na de behandeling is het ook verstandig om nog even geen make-up aan te brengen. Jouw huid moet namelijk herstellen na het laseren en in deze tijd is jouw gezicht extra gevoelig. Wacht daarom minimaal twee dagen tot na de behandeling met het dragen van make-up. Hiermee voorkom je dat je huid geïrriteerd raakt en dat je poriën onnodig verstopt raken.

3. Tijdens het sporten

We kunnen begrijpen dat je er het liefst altijd op je best uitziet, ook tijdens het sporten. Jammer genoeg is een work-out met make-up op alles behalve verstandig. Tijdens het sporten zweet je, uiteraard, maar als je make-up draagt heeft het zweet minder ruimte om naar buiten te komen en dat kan jouw poriën verstoppen. Dit probleem wordt het meest veroorzaakt door foundation. Een klein beetje concealer of wenkbrauwgel kan bijvoorbeeld geen kwaad. Als jij je graag op wilt maken voor het sporten, draag dan een dunne foundation die jouw poriën vrij laat om te ademen. Zo voorkom jij onnodige mee-eters en puistjes.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door JoJa (@joja) op

4. Wanneer je een puistje hebt

Je kan dus het beste geen make-up dragen op bepaalde momenten om puistjes te voorkomen. Maar make-up dragen over een puistje heen raden wij het liefst ook af. We weten allemaal hoe vervelend het is om wakker te worden met een opvallend rood plekje en je zou deze het liefste direct bedekken met concealer en foundation. Toch is dit niet verstandig. Bacteriën kunnen zich namelijk verstoppen in jouw concealer applicator of kwast, waardoor je de kans vergroot op meer puistjes. Het is het verstandigst om jouw puistje volledig te laten genezen voordat je er make-up over aanbrengt. Als je echt niet kan wachten, gebruik dan make-up in hygiënische verpakkingen zoals een tube. Breng het product aan met een schone kwast of je handen. Blijf vervolgens zo veel mogelijk van het puistje af, zodat deze zo snel mogelijk kan genezen.

5. Na een micro-needeling behandeling

Micro-needeling is een behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van kleine naaldjes die in de huid worden geprikt om collageenproductie te stimuleren. Het resultaat van deze behandeling is een gladdere en strakkere huid. Omdat er gebruik wordt gemaakt van naaldjes is het niet verstandig om na deze behandeling geen make-up aan te brengen. De huid is namelijk, soortgelijk als bij laseren, aan het herstellen. Make-up smeren op open wondjes kan infecties en irritaties veroorzaken. Hierdoor kan je dus beter even wachten met iets op jouw gezicht aanbrengen na deze behandeling. In tegenstelling tot laseren, is het voordeel van micro-needeling dat je minder lang hoeft te wachten tot de huid is genezen. Wacht minimaal zes tot acht uur met het aanbrengen van cosmetica op de huid om er zeker van te zijn dat jouw velletje niet geïrriteerd raakt. Na deze wachttijd kan jij zonder zorgen jouw favoriete producten weer gebruiken en kan jij volop genieten van het resultaat van deze behandeling.

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top