Fashion

Zo maak jij met jouw outfit een geweldige eerste indruk bij een sollicitatiegesprek

Zo maak jij met jouw outfit een geweldige eerste indruk bij een sollicitatiegesprek

Sollicitatiegesprekken kunnen ontzettend spannend zijn. De juiste outfit kiezen kan al een groot deel uitmaken van de stress die jij ervaart van tevoren. Een goede indruk maken begint namelijk al bij hoe jij eruit ziet. Omdat jij je beter kan focussen op het gesprek zelf dan op jouw outfit, zullen wij proberen om het kledingdilemma voor jou uit handen te nemen.

Als jij deze vijf tips opvolgt, maak jij zonder twijfel een goede eerste indruk bij jouw volgende sollicitatiegesprek.

1. Zie er verzorgd uit

Dit is natuurlijk een no brainer, maar er verzorgd uitzien is een absolute must voor een sollicitatie. Als jij een goede eerste indruk wilt maken moet die ene koffievlek op jouw blouse dat niet kunnen verpesten. Neem daarom voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat je slordig voor de dag komt. Besteed bijvoorbeeld iets meer tijd aan jouw huidverzorging, haar en make-up. Strijk je blouse of jurkje goed voordat je deze aantrekt en check voordat je de deur uitgaat in de spiegel voor eventuele etensresten tussen je tanden. Dit soort kleine dingen kunnen namelijk al een enorm verschil maken.

2. Draag iets nets maar wees alsnog comfortabel

Natuurlijk moet jij er net uitzien voor jouw sollicitatiegesprek, maar dat betekent niet dat jij je oncomfortabel moet voelen. Draag een outfit dit een nette uitstraling heeft maar waar jij je ook lekker in voelt. Dat betekent geen te strakke broeken waar je niet in kan ademen en ook geen bloesjes waarbij jij je telkens af moet vragen of je er doorheen kan kijken of niet. Als jij je namelijk niet comfortabel voelt tijdens het gesprek is dat vaak te zien, wat geen goede eerste indruk afgeeft. Kies daarom een outfit waar jij je 100% comfortabel en zelfverzekerd in voelt, zodat jij dat ook uitstraalt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Anouk Yve (@anoukyve) op

3. Combineer klassieke items 

Als jij niet zo goed weet wat je aan moet trekken, kan je altijd verschillende klassieke items combineren. Denk hierbij aan een klassieke jeans, een wit t-shirt of blouse met een blazer. Soms is less more en is het combineren van dit soort tijdloze items juist het beste wat je kan doen. Dit hangt vooral af van het bedrijf waar jij bij gaat solliciteren. Spiek alvast een keer naar binnen om te zien hoe hun medewerkers zich kleden en pas jouw outfit hierop aan. Dit betekent natuurlijk niet dat jij in een joggingbroek aan kunt komen zetten omdat je dit een aantal medewerkers hebt zien dragen. Maar je kan er waarschijnlijk wel vanuit gaan dat je niet in een strak mantelpakje naar binnen hoeft te komen lopen.

4. Draag schoenen waar je zelfverzekerd in kunt lopen

De juiste indruk maken begint al bij het moment waarop jij door de deur loopt. Maar als jij niet comfortabel en zelfverzekerd naar binnen wandelt, straal je dat ook uit. Dat paar stilleto's staat jou misschien wel prachtig, maar als ze niet lekker zitten of jij er niet goed op kan lopen, kan je ze misschien beter niet aantrekken. Ga daarom voor een lage hak of een blokhak. Zijn hakken helemaal niet jouw ding? Draag dan bijvoorbeeld laarzen of een mooi paar loafers. Ga jij toch liever voor een paar hoge hakken? Lees dan hier hoe jij de hele dag zonder pijn op hakken kunt lopen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Tiffany Hsu (@handinfire) op

5. Combineer een nette look met jouw persoonlijke stijl

Een mantelpakje of een powersuit zijn outfits waar veel mensen aan denken bij sollicitaties omdat het ook echt goede opties zijn. Probeer wel nog een klein beetje van jouw persoonlijke stijl in de outfit te verwerken. Hoe jij gekleed bent, vertelt namelijk al heel veel over wat voor persoon jij bent voordat jouw gesprek is begonnen. Daarom is het voor zo'n zakelijke meeting erg verstandig om een net item, wat goed past bij de gelegenheid, te combineren met iets wat jouw persoonlijke stijl reflecteert. Denk hierbij aan jouw sieraden, schoenen of eventueel jouw make-up. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om te spelen met kleuren en/of printjes om een persoonlijke twist aan jouw outfit te geven.

 
Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top