Health

15 x de beste methodes om sneller in slaap te vallen

15 x de beste methodes om sneller in slaap te vallen

Niks is zo vervelend als in bed gaan liggen maar vervolgens niet in slaap kunnen vallen. Gelukkig zijn er veel dingen die je kan doen om ervoor te zorgen dat jij in slaap kan vallen. Om jou te helpen om aan jouw welverdiende nachtrust te komen, hebben we onze favoriete methodes op een rijtje gezet.

Dit zijn de vijftien beste manieren om sneller in slaap te vallen.

1. Focus niet te veel op slapen

Dit klinkt misschien juist als het tegenovergestelde van wat je wil doen maar het werkt echt. Focus als jij in bed gaat liggen op tot rust komen. Hierdoor zal jouw lichaam makkelijker in de relaxt stand komen en uiteindelijk zal je wegdoezelen onder de dekens. Voordat je het weet slaap je als een roosje.

2. Leg je telefoon weg

Deze tip heb je waarschijnlijk al vaker gehoord. We begrijpen dat dit de tip is die je het liefst niet opvolgt, toch is dit wel één van de beste manieren om sneller in slaap te komen. Naar schermen kijken voordat je gaat slapen voorkomt namelijk dat jij je moe gaat voelen, door het blauwe licht wat jouw telefoon uitstraalt. Probeer daarom een uurtje van tevoren je telefoon niet meer aan te raken. Lukt dit echt niet? Zet 'm dan op nachtmodus zodat het blauwe licht jouw nachtrust niet meer kan verstoren.

3. Neem een warm bad

Een warm bad nemen, is een geweldige manier om sneller in slaap te komen. Door de warmte van het water laat jij jouw spieren heerlijk ontspannen, waardoor je sneller in slaap valt. Een bad nemen in de avond heeft nog veel meer voordelen voor jouw lijf. Hier lees je er alles over.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Lush Nederland (@lush_nl) op

4. Zorg ervoor dat jouw handen en voeten comfortabel zijn

Om in slaap te komen moet jouw hele lichaam comfortabel zijn. Een stoorzender kan jouw hele nachtrust verpesten, dus dat moet uiteraard voorkomen worden. Je zal dus hoogstwaarschijnlijk ook niet in slaap komen met koude handen en voeten. Hoewel een paar handschoenen in bed dragen misschien geen goed idee is, is het dragen van warme sokken in bed wel een fijne oplossing. Het doel is simpelweg om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken, ook als dat betekent dat je een extra laagje kleding nodig hebt. Een andere oplossing tegen een koud lichaam in bed? Een kruik of een pittenzak. 

5. Wees consistent in jouw bedtijd en het moment waarop je opstaat

Deze tip helpt misschien niet direct wanneer jij in bed ligt te woelen, maar het is een ware lifesaver op de lange termijn. Wanneer jij altijd op dezelfde tijd naar bed gaat en opstaat, raakt jouw lichaam gewend aan dit ritme. Hierdoor zal je uiteindelijk moe worden wanneer dit jouw bedtijd in zicht is en zal je ook uitgeruster wakker worden.

6. Gun jezelf een snack

Met honger naar bed gaan is niet verstandig. Er zijn daar verschillende redenen voor maar daaronder valt ook dat je meer moeite zal hebben met in slaap vallen. De perfecte snack voor het slapen is er eentje met niet meer dan 250 caloriën (en dat is eigenlijk best een hoop!). Eet iets met veel koolhydraten om te voorkomen dat je weer een hongerig gevoel krijgt terwijl je in bed ligt.

7. Sport voordat je gaat slapen

Sporten is goed voor je, dat wisten we natuurlijk al. Maar wist je ook dat sporten kan helpen bij het slapen? Al je overige energie eruit sporten voordat jij in je bedje kruipt, zorgt ervoor dat jouw lijf eerder in slaap valt. Daarnaast werkt het ook de andere kant op; goed slapen helpt je sporten. Win win dus!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Yoga (@yoga) op

8. Breng wat tijd door in natuurlijk zonlicht overdag

Natuurlijk zonlicht is in verschillende opzichten goed voor je. Je krijgt vitamine D binnen en het is goed voor je humeur maar het kan je dus ook helpen om 's avonds in slaap te komen. Het helpt je lichaam zijn gevoel te behouden voor wat voor tijd van de dag het is. Zonlicht is iets moeilijker om binnen te krijgen in de winter, dus probeer anders in jouw lunchpauze even naar buiten te gaan.

9 Vermijd caffeïne

Koffie, welke volwassene is er niet dol op? Caffeïne is een wondermiddeltje voor wanneer je wakker wilt blijven, maar het werkt uiteraard niet om in slaap te komen. Veel caffeïne binnenkrijgen in de laatste uren van jouw dag kan voorkomen dat jij in slaap komt in de avond, afhankelijk van hoe gevoelig je ervoor bent. Probeer daarom ongeveer zes uur voordat je gaat slapen geen koffie meer te drinken, hoe moeilijk dat ook is.

10. Lees een boek

Houd jij van ontspannen met een goed boek? Dan is dit een perfecte manier om ervoor te zorgen dat je sneller in slaap valt. Een ontspannende activiteit doen helpt jouw lichaam om zich klaar te maken om te gaan slapen. Een boek lezen kan dus helpen, maar ook mediteren of yoga zal jou ook sneller in slaap krijgen.

11. Creëer een fijne avondroutine

Deze tip is een mooie aanvulling voor wanneer jij een standaard bedtijd in wil stellen. Een vaste routine hebben voordat jij gaat slapen, herinnert jouw lichaam eraan dat jij straks je bed in gaat duiken. Wanneer je dit iedere dag doet voor een bepaalde periode, zal jouw lichaam hieraan gewend raken waardoor jij uiteindelijk makkelijker in slaap valt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Body Shop Official (@thebodyshop) op

12. Let goed op jouw ademhaling

Als je in bed ligt en echt niet in slaap kan komen, is het zeer aan te raden om je te gaan focussen op je ademhaling. Ga comfortabel liggen en adem diep in en uit. Probeer alleen maar bezig te zijn met de manier waarop jij ademhaalt en voordat je het weet lig jij lekker te dromen. Als het je niet lukt om nergens anders aan te denken, probeer dan te tellen in je hoofd.

13. Zet de thermostaat wat lager

Slapen in een hete ruimte kan slecht zijn voor jouw nachtrust. Zet daarom de thermostaat wat lager wanneer jij merkt dat je het te warm hebt in bed. Meer weten over hoe de temperatuur in jouw kamer jouw nachtrust beïnvloedt? Lees er dan hier alles over.

14. Leeg je hoofd

Met een vol hoofd kan je niet slapen. Je bent met alles bezig behalve het feit dat je wil slapen. Een goede manier om dit te voorkomen is door jouw hoofd volledig te legen voordat jij jouw bed in kruipt. Mediteer bijvoorbeeld, of schrijf al jouw stress van je af in een dagboek. Doe vooral wat jij een fijne manier vindt om stress en frustratie te laten verdwijnen. Met een leeg en relaxt hoofd zal jij namelijk veel sneller slapen.

15. Gebruik het uur voordat je gaat slapen om te ontspannen

Dit is een mooie eerste stap om jouw hoofd leeg te maken. Sluit jezelf voordat je gaat slapen even helemaal af van de rest van de wereld. Dit betekent simpelweg dat jij veel verschillende hiervoor genoemde tips kan combineren. Neem bijvoorbeeld een uurtje van tevoren een bad, ga een boek lezen of houd je bezig met jouw avondroutine. Wanneer je ontspannen in bed gaat liggen, zal je merken dat je veel sneller in slaap valt.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top