Interior

Minimalisme voor beginners: de belangrijkste dingen die je moet weten

Minimalisme voor beginners: de belangrijkste dingen die je moet weten

Minimalisme is tijdens het afgelopen decennium steeds populairder geworden. Toch is het een grote stap om te maken voor iedereen die zich eraan waagt. Voor iedereen die toch wel benieuwd is naar deze trendy lifestyle, hebben wij alles wat je moet weten even op een rijtje gezet. 

Waarom minimalisme?

Minimalisme is een levensstijl waarbij je leeft met zo min mogelijk spullen. Je hebt eigenlijk alleen voorwerpen in huis die je écht nodig hebt en waar je dus niet zonder kan leven. Dit geldt voor al jouw spullen: kleding, cosmetica, keukenapparatuur en decoratie. Voor iedereen die voelt dat ze te veel materialen hebben en toe zijn aan verandering is dit dus de ideale lifestyle verandering. Daarnaast staat milieuvriendelijkheid ook centraal in de minimalistische levensstijl. Wil jij dus iets doen aan jouw consumptiegedrag en wil je graag minder afval produceren? Dan is een minimalistische levensstijl de keuze voor jou. Dit is alles wat je erover moet weten voordat je eraan begint.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Marie Kondo (@mariekondo) op

Begin klein

Je hoeft natuurlijk niet van de één op de andere dag je hele levensstijl om te gooien. Werk in kleine stapjes en neem de tijd om goed na te denken over wat je écht nodig hebt en wat niet. Besteed bijvoorbeeld een middag aan het uitzoeken van je kleding. Ga te werk met de Marie Kondo methode; probeer bij ieder voorwerp na te denken over of je het echt nodig hebt, of dat het sentimentele waarde heeft. Voorwerpen waarvan je besluit ze niet te bewaren kan je doneren, aan een vriend of familielid geven of doorverkopen via een app of website. Denk hierbij aan Marktplaats of Facebook marketplace, of voor kleding bestaan er apps zoals United Wardrobe en Vinted.

Wees realistisch 

Wanneer je aan het bepalen bent welke voorwerpen in jouw huis je weg wil doen, moet je realistisch nadenken. Hoe vaak gebruik je het? Heb je het nodig? Kan je het vervangen door iets anders met meerdere functies? Heb je er meerdere van? Je hebt bijvoorbeeld geen vijf verschillende aanstekers nodig voor kaarsen maar je blikopener wegdoen omdat je deze maar weinig gebruikt, is misschien geen wijs besluit. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Minimalism Life (@minimalismlife) op

Sta stil bij jouw aankopen

Wanneer je tevreden bent met de hoeveelheid voorwerpen die je in huis hebt, is het nu de uitdaging om dit ook zo te houden. Soms is het onvermijdbaar om iets nieuws te kopen, maar denk hier wel altijd goed over na. Heb je dit écht nodig? Je kan verschillende regels hanteren om te voorkomen dat je te veel koopt. Zo kan je bijvoorbeeld voor ieder nieuw kledingstuk een oude uit je garderobe halen. Wanneer je besluit om iets te kopen, vraag je dan af of je bereid bent om dit voorwerp te gebruiken tot het kapot gaat en niet meer te repareren is. Zo ontwikkel je een nieuwe waardering voor de spullen die je hebt.

Wees dankbaar voor wat je al hebt

De hoofdgedachte van minimalisme is om genoegen te nemen met weinig spullen en te leven met alleen het hoognodige. De beste manier om je te kunnen hechten aan deze filosofie, is door dankbaar te zijn voor alles wat je al hebt. Sta stil bij wat je hebt wanneer je de neiging voelt opkomen om iets nieuws te kopen. Houd je doel voor ogen, maar het is ook niet erg om jezelf een keer iets te gunnen. Wees lief voor jezelf maar probeer waar nodig streng te zijn.

Beeld: Ferm Living
Deel dit artikel
Back to top