Lichaamsverzorging

Je huid onder de loep: vitiligo

Je huid onder de loep: vitiligo

Je hebt het vast wel eens gezien op straat en anders op social media: mensen met witte vlekken op de huid. Model Winnie Harlow heeft deze huidaandoening en ook Michael Jackson zou er last van hebben gehad. Ooit afgevraagd waardoor het komt dat sommige mensen last hebben van vitiligo?

Wij hebben de antwoorden. 

Wat is Vitiligo

Vitiligo is een huidaandoening die ongeveer 2% van de wereldbevolking heeft. Het gaat bij vitiligo allemaal om pigment. Als je vitiligo hebt dan mist je huid deze cellen. De cellen gaan als het ware kapot en maken geen melanine aan. Melanine is een stof die je huidskleur bepaalt en is daardoor logischerwijze een belangrijk deel van vitiligo. Heb je een donkere huidskleur? Dan maak je meer melanine aan en mensen met een lichte huidskleur minder. 

Wanneer je vitiligo hebt en geen melanine in bepaalde plekken van je huid aanmaakt dan krijg je melkwitte vlekken. Ook komt het voor dat je witte lokken in je haar kan hebben.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Brock Elbank (@mrelbank) op

Vitiligo is niet besmettelijk en kan op elke leeftijd ontstaan. In de meeste gevallen weet je of je vitiligo hebt voor je 20 jaar bent. Dit zijn de plekken waar vitiligo het vaakst voorkomt. 

  • Handen en voeten
  • Oksels
  • Gezicht
  • Geslachtsdelen en anus
  • Ellebogen en knieën

Jammer genoeg weet niemand waardoor vitiligo ontstaat. Er zijn wel aannames gemaakt. Er wordt gedacht dat het afweersysteem de pigmentcellen als het ware aanvalt. Dit wordt gedacht doordat vitiligo gepaard gaat met andere aandoeningen die precies hetzelfde doen zoals auto-imuunziekten. Suikerziekte en constitutioneel eczeem zijn hier bekende voorbeelden van. Mensen denken ook dat erfelijkheid een rol speelt aangezien de ziekte vaak terugkomt in dezelfde families. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Kyra (@kyrafurlong) op

Symptomen

Bij vitiligo zijn er dus melkwitte vlekken op de huid. Ze hebben verschillende vormen en zijn bij elk mens zo uniek als een vingerafdruk. Ze kunnen in de loop van je leven groter worden of kleiner. Pijn of jeuken doen de vlekken niet, ze zijn alleen overgevoelig voor zonlicht door het gemis van melanine. Er zijn verschillende soorten vitiligo.

De meest voorkomende soort komt voor op verschillende plekken op de huid met een wisselende hoeveelheid. Deze soort is vaak symmetrisch verdeeld. Bij twintig procent van de mensen met vitiligo komt het één kant van het lichaam voor of in een bepaald gebied. Bij deze soort komt er minder vaak een auto-imuunziekte voor. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Brock Elbank (@mrelbank) op

Omgaan met vitiligo

Er zijn behandelingen voor vitiligo zoals hormooncrème of calcineurineremmers. Ook lichttherapie en lasertherapie zijn een optie. Deze behandelingen garanderen echter geen succes. 

Een andere optie is leren leven met de aandoening. Wel is het zo dat psychische klachten vaak veel erger dan de lichamelijke klachten zijn. Mensen met vitiligo worden nog steeds raar aangekeken en worden soms gepest. Dit is natuurlijk niet goed voor je zelfvertrouwen en je psychische gesteldheid. Heb je vitiligo en ervaar je erge psychische klachten? Dan kan je het beste een afspraak maken met een psychodermatoloog. Dit soort dermatologen houden zich bezig met de psychische aspecten van vitiligo en kunnen je helpen met het begrijpen van vitiligo en jezelf.

Ook de zon blijft een moeilijke: je bent overgevoelig dus is het altijd opletten. Probeer jezelf altijd in te smeren met factor 50 of zelfs hoger als je op vakantie bent. Zonnebrandcrème is echt je beste vriend. 

Jezelf accepteren

Het lijkt makkelijker dan het is, jezelf accepteren. Vooral als je overal witte vlekken hebt en je duidelijk anders bent dan de rest. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg mensen die je willen laten zien hoe mooi je bent met vitiligo. Deze Instagram accounts zijn altijd handig om te volgen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Brock Elbank (@mrelbank) op

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door april star ❤️ (@redefinedmybeauty) op

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door ♔Jamaican Canadian♔ (@winnieharlow) op

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Kyra (@kyrafurlong) op

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door A dappled life By Nadin (@adappledlife) op

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top