Fashion

De capsule garderobe: uitproberen of overslaan tijdens lente 2021?

De capsule garderobe: uitproberen of overslaan tijdens lente 2021?

De capsule garderobe is één van de milieubewuste trends uit modeland. De bedoeling ervan is dat je ongeveer 37 (het aantal verschilt) kledingstukken gebruikt gedurende een seizoen. Deze minimalistische trend klinkt als een uitdaging maar wil jij hem aangaan, of sla je hem liever over? Wij hebben alle voordelen en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Dit is een capsule garderobe en alles wat erbij komt kijken.

Hoe het werkt

Het idee van de capsule garderobe is dus dat je maar (ongeveer) 37 items gebruikt per seizoen. Om een capsule voor een seizoen samen te stellen, moet je 37 kledingstukken uitzoeken waar je niet zonder kan tijdens deze tijd van het jaar. Dit doe je voor ieder seizoen maar kledingstukken mogen natuurlijk voor meerdere seizoenen gebruikt worden. Alle items tellen mee behalve sportkleding, ondergoed, accessoires en pyjama's. Jouw vijf favoriete paren zwarte schoenen en die drie verschillende voorjaarsjassen waar je echt niet zonder kan, tellen wél mee! Een echte uitdaging dus om een keuze te maken. 

Wanneer je voor ieder seizoen jouw 37 kledingstukken hebt verzameld, is het de bedoeling dat je in dat specifieke seizoen alleen maar die kleding draagt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Monikh Dale (@monikh)

Voordelen

Deze uitdaging klinkt dus misschien als een hoop moeite, maar het kan je juist moeite besparen. Minder kleding hebben om uit te kiezen, zorgt er bijvoorbeeld voor dat je 's ochtends veel minder lang staat te treuzelen voor je kledingkast. Als jouw capsule alleen maar items bevat die jij vaak met veel plezier draagt, moet een outfit samenstellen geen probleem zijn.

Waarschijnlijk zijn er kledingstukken overgebleven in jouw kast die bij geen enkel seizoen in de capsule zijn geëindigd. Er zijn verschillende dingen die je hier nu mee kan doen. Kleding die je eigenlijk nooit draagt, kan je bijvoorbeeld doorverkopen of doneren. Dit ruimt lekker op en je kan er wat extra geld mee verdienen. Ook is het hebben van minder kleding erg goed voor het milieu. De bedoeling van de uitdaging is namelijk ook dat je niks erbij mag kopen. Dit bespaart je dus ook nog eens een hoop geld. 

Tot slot word je na een tijdje ook creatiever als het op outfits samenstellen aankomt. In het begin zal je waarschijnlijk looks dragen die je hiervoor ook al droeg, maar dat wordt natuurlijk saai na een tijdje. Hierdoor zal je hoogstwaarschijnlijk wat creatiever worden. Probeer combinaties uit die je nog nooit eerder hebt geprobeerd en haal zo veel mogelijk uit de kleding die je hebt.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeanette (@_jeanettemadsen_)

Nadelen

Jammer genoeg heeft het laatste punt ook zijn nadelen. Door het hebben van minder kleding om uit te kiezen, zullen jouw outfits na een tijdje wat eentonig aanvoelen. Voor iedereen die dol is op experimenteren met mode en niet per se één stijl heeft, zal dit dus erg lastig zijn. En het is natuurlijk ook maar de kunst om kledingstukken uit te kiezen die goed met elkaar te combineren zijn.

Een ander punt om rekening mee te houden, is dat sommige kledingstukken waarschijnlijk niet bij jouw meest gedragen items horen maar je toch wel in je kast wil houden. Denk hierbij aan kleding voor speciale gelegenheden. Kleding die speciaal bedoeld is voor de feestdagen zal je misschien niet snel dragen op kantoor, wat ook niet zo gek is.

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top