Lifestyle

Met deze trucs gaat jouw kerstboom heel lang mee

Met deze trucs gaat jouw kerstboom heel lang mee

Ben jij die ene kerstfanaat die al vanaf november een kerstboom in huis heeft staan? Dan heeft jouw kerstboom flink wat te voortduren de aankomende maanden. Het is natuurlijk heel gezellig om zo'n lange tijd van de kerstboom te genieten, maar dan moet ie er wel piekfijn bij staan.

Lees hier vier trucs over hoe jij jouw boom langer mee kan laten gaan.

1. Scoor een gezonde boom

Het allerbelangrijkste om je boom lang in leven te houden, is om een gezonde boom te kopen. Dit houdt in dat je kritisch moet zijn wanneer je naar de plek gaat waar jij jouw kerstboom gaat scoren. Hoe zie je dan of een kerstboom gezond is, zul je misschien denken. Ga met je handen door de naalden en kijk of ze buigen. Dit is een goed teken. Laten de groene naalden al los, dan is de boom niet meer in een goede conditie. Ook is een kerstboom in een betere staat als hij zijn kluit nog heeft en als hij op een donker plekje heeft gestaan. 

 

2. Laat je boom even wennen

Dit klinkt misschien gek, maar een kerstboom moet even acclimatiseren bij een andere omgeving. Hij gaat immers van buiten naar binnen. Zaag een stukje van de stam af zodat de boom voldoende vocht op kan nemen. Zet hem vervolgens een nachtje in de schuur zodat hij even kan wennen. De volgende ochtend is het perfecte moment om 'm naar binnen te halen.

3. Koel, koeler, koelst

Een kerstboom komt immers van buiten en doet zijn intrede in veel woonkamers tijdens de maand december. De boom heb je als het goed is al even laten acclimatiseren, maar toch is het belangrijk om 'm zo ver mogelijk van de verwarming af te plaatsen. Ook houdt jouw kerstboom niet van tocht dus vermijd dit zo veel mogelijk. Zet de boom liever op een lichte en koele plaats in huis.

 

4. Zorg voor voldoende water

Ja. Ook een kerstboom moet je water geven anders droogt hij uit. Zorg dat het waterniveau boven de basis van de stam uitkomt. Zo voorkom je dat er hars op de stam gaat groeien. Wanneer de stam hars krijgt, kan het namelijk geen vocht meer opnemen. Ook houden kerstbomen van voeding. Dit nemen ze erg snel op en hierdoor gaan ze langer mee. Wat je ook niet moet vergeten is de naalden. Ook deze hebben namelijk vocht nodig en dat kan nog wel eens worden vergeten. Gebruik een plantenspuit en bestuif de naalden met water. Zo blijven ze lang fris, groen en gezond.

Beeld: Photo by Michel Stockman on Unsplash
Deel dit artikel
Back to top