Health

Wel alcohol drinken maar geen lip fillers: moet de minimumleeftijd voor cosmetische behandelingen omhoog?

Wel alcohol drinken maar geen lip fillers: moet de minimumleeftijd voor cosmetische behandelingen omhoog?

Al jaren wordt gepleit voor het verhogen van de minimum leeftijd van plastische chirurgie. De minimum leeftijd is nog altijd 18 jaar, maar velen zouden willen dat het omhoog gaat naar 21 jaar. Ook vinden sommigen dat er een limiet moet komen aan de maximum hoeveelheid filler die bij iemand wordt ingespoten. Lees hier waarom precies.

Anno 2019 is het ondergaan van plastische chirurgie geen taboe meer. Artsen zien steeds vaker steeds jongere vrouwen de behandelkamer binnenlopen. Het is steeds normaler om iets aan jezelf te laten veranderen en het gebeurt steeds frequenter. Dr. Jorn Kieleman van de Nederlandse ABC Clinic meldt dat als je jonger bent, je vaak geen weet hebt van de psychologische effecten van verslaving. Wat je misschien nog niet wist is dat het laten zetten van injecties namelijk hartstikke verslavend is. 

Het verbazende is dat ouders er net zo hard in meegaan en hun steentje bijdragen aan de hoeveelheid plastische chirurgie. Zo is het tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld om nieuwe lippen of borsten voor je verjaardag of voor kerst te krijgen. Alleen al de behandelingen voor lipfillers zijn er meer dan 140.000 per jaar in Nederland. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Injectables (@theinjectables) op

Maar waar leggen we de grens? Vanaf 18 jaar ben je bevoegd om zelfstandig alcohol en sigaretten te kopen en te nuttigen. Zij zijn immers, volgens de wet, oud genoeg om de consequenties te kunnen overzien. Als jongeren van 18 jaar deze bevoegdheid wel hebben, moeten we hun dan een andere zeggenschap afnemen?

De meningen zijn hierover duidelijk verdeeld want waar de één vindt dat de politiek de jongeren tegen zichzelf moet beschermen en pleit voor leeftijdsverhoging, beweert de ander dat ze op achttienjarige leeftijd voldoende levenservaring hebben om zelfstandig keuzes te maken over lichamelijke ingrepen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door The Injectables (@theinjectables) op

18 jaar: wel alcohol, maar geen fillers? Waarom zouden we de leeftijd niet verhogen naar 21? Sommigen vinden 21 nog steeds te jong en pleiten zelfs voor een uitbreiding naar 25 jaar want de risico's die gepaard gaan met de lichamelijke ingrepen zijn niet mis. Zo kan je plotselinge bloedingen krijgen, maar ook langdurige infecties. Alsof dit nog niet erg genoeg is, zijn er nog veel heftigere risico's. Hierbij moet je denken zenuwbeschadegingen. Dit kan zeer veel pijn doen en het lichaam voor het leven lang aantasten. Als laatste is het gevolg van een chirurgische ingreep natuurlijk een zichtbaar litteken. 

Stimuleren wij als vooruitstrevend land dat jongens en meiden op zeer jonge leeftijd zichzelf mogen laten verbouwen om te kunnen voldoen aan de, in hun ogen, uiterlijke norm? Wat vinden jullie? 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top