Gezichtsverzorging

5 dingen die jij nog niet wist over je huid

5 dingen die jij nog niet wist over je huid

Het is het grootste orgaan van ons lichaam: de huid. Het weegt wel 10 kilo en is slechts enkele millimeters dik. Zonder onze huid zouden wij niet goed kunnen functioneren. Het beschermt ons namelijk tegen meer dan jij denkt.

Lees hier 5 dingen die jij nog niet wist over je huid.

1. Veel scrubben kan juist voor meer puistjes zorgen

We scrubben onze huid netjes om de dode huidcellen te verwijderen. Door het scrubben ontdoen we onszelf van het bovenste laagje van onze huid maar als we met te grove korrels en te vaak over ons gezicht heen gaan, worden jouw poriën blootgesteld aan de oppervlakte. Hierdoor wordt er te veel talg geproduceerd en dit is nou net wat ervoor zorgt dat jij meer puistjes krijgt. Scrubben met rijke crèmes kan de huid beschadigen. Gebruik liever een exfoliant met enzymen. 

2. Na je dertigste raak je dode huidcellen minder snel kwijt

Nader jij de dertig? Geniet er dan nog maar even van, want na je dertigste kost het ons lichaam meer moeite om dode huidcellen kwijt te raken. Dit komt omdat het aanmaken van nieuwe cellen stroever gaat verlopen en hierdoor kan de huid er grauwer uit gaan zien. Om dit te voorkomen en een glowy huid te behouden, is het gebruiken van een passende exfoliant zeker geen overbodige luxe. 

3. Een vette huid kan ook vochtarm zijn

Vaak wordt gedacht dat een droge huid vochtarm is maar een vette huid kan ook een tekort hebben aan vocht. Dit komt door het overmatig gebruik van make-up of agressieve reiningsproducten. Je beschadigt hiermee de huid waardoor het 't vocht niet meer goed op kan nemen. Ook bepaalde medicijnen kunnen zorgen voor een ontregelde vochtbalans.

4. Het smeren van crèmes zorgt niet voor het hydrateren van je huid

Onze huid bestaat voor 70% uit water. Het orgaan is dé expert als het aankomt op het vasthouden van water. Het onttrekt het vocht namelijk uit onze bloedbanen. Genoeg water drinken, is een must want alleen op deze manier kunnen wij de huid voldoende hydrateren. Crèmes zijn enkel voor een beschermend vet laagje op de huid. Dit laagje zorgt ervoor dat onze huid het vocht goed vasthoudt. 

5. We creëeren een gevoelige huid zelf

In enkele gevallen ontstaat een gevoelige huid door huidaandoeningen of allergiën maar helaas komt een gevoelige huid toch het meest door onszelf. Veel verzorgingsproducten bevatten ingrediënten die onze huid niet ten goede komen. De huid raakt hierdoor beschadigd en kan minder vocht opnemen. Hierdoor wordt de huid gevoeliger voor irritaties, puistjes en een versnelde huidveroudering. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top