Lifestyle

Dit is het beste cadeau wat je gratis kunt geven!

Dit is het beste cadeau wat je gratis kunt geven!

Nelson Mandela zei ooit: 'If you see something wrong, offer your help. If you see something good, give a compliment.' Oprechte complimenten hebben een magisch effect op zowel de gever als de ontvanger. Maar waarom geven we er dan zo weinig?

Het uitspreken van waardering ontbreekt nog wel eens, want vaak wordt alleen gekeken naar wat beter kan. Terwijl het geven van een compliment juist bijdraagt aan het creëren van een positieve sfeer.

De gever 

Het geven van een compliment is gratis. Het is zo gezegd en resulteert in een onbetaalbaar effect. Als je een compliment geeft, betekent dit dat je iets aan de ander opmerkt. Een ander kapsel, een nieuwe broek of een behaalde prestatie. Voor alles wat je positief opvalt en waar je oog op valt, kan een compliment gegeven worden. Een welgemeend compliment geven, geeft niet alleen de ontvanger een fijn gevoel. Ook de gever krijgt er een goed humeur door. Je laat iemand je waardering blijken en als je ziet dat het goed wordt ontvangen, houd je er zelf ook een positief gevoel aan over.

De ontvanger

Complimenten ontvangen dat vinden wij Nederlanders soms nog lastig. Het komt vaak onverwachts en dan voelen we ons overdonderd. We gaan ervan blozen, we praten er overheen en we verontschuldigen ons. We worden zelfs argwanend en denken 'Dit meent ze vast niet echt.'  Toch wordt iedereen blij van een compliment krijgen. Je voelt je erkent, gezien en gewaardeerd door je omgeving. Niks om je zorgen over te maken dus!

De kunst van het complimenteren

Een compliment geven is makkelijk, maar vergt wel wat aandacht. Kies iets wat je écht meent. De ontvanger heeft meteen door wanneer jij iets niet echt vindt. Dit zorgt voor wantrouwen dus wees altijd oprecht. Als je niet iets aardigs kan zeggen, zeg dan niets. Kies ook het juiste moment om te complimenteren want het hoeft echt niet meteen. Je kan er ook later op terugkomen. Tot slot: wees concreet. Zeg niet 'Oh, ben je naar de kapper geweest?', maar zeg liever 'Wat zit je haar leuk!' 

Laten we elkaar wat meer complimenten geven, want dit is het beste cadeau wat je gratis kunt geven!

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top