Lifestyle

Als volwassene een dagboek bijhouden? Helemaal geen slecht idee

Als volwassene een dagboek bijhouden? Helemaal geen slecht idee

Een dagboek bijhouden is voor veel vrouwen een herinnering uit de kindertijd. Maar ook als volwassene in een dagboek of journal schrijven is eigenlijk helemaal geen gek idee.

Waarom? Dit zijn de redenen waarom je een dagboek zou moeten bijhouden.

1. Je hart luchten

Ten eerste is het ontzettend fijn om even je hart te kunnen luchten op papier. ' s Avonds lekker op de bank gaan zitten met je journal en opschrijven wat er die dag gebeurd is, is enorm rustgevend. Wanneer je klaar bent met schrijven dan voelt het alsof er een last van je schouders is gevallen en je klaar bent voor de volgende dag. Vooral als je alleen woont dan is dit heel fijn omdat je niet altijd iemand hebt om je hart bij te luchten. Of soms wil je gewoon even kunnen vertellen zonder input van anderen. Daar is helemaal niks mis mee.

2. Focus

Je hoofd legen door alles waar je over nadenkt op te schrijven kan super goed helpen om je productiviteit te bevorderen. Als je te lang ergens over na aan het denken bent dan verlies je makkelijk je concentratie. Door even een moment te nemen om je opgehoopte gedachtes van je af te schrijven, kan je erna weer terug in werkmodus.

3. Zelfreflectie

Het teruglezen van je dagboek kan je helpen begrijpen waarom je bepaalde dingen voelt, doet en denkt. Achteraf terugkijken naar hoe je ooit met een bepaalde situatie om bent gegaan is erg handig voor de toekomst. Je kan leren hoe je het een volgende keer misschien anders aan moet pakken, of je kan het voorval zien als een voorbeeld voor hoe je het voortaan altijd moet aanpakken. Zelfreflectie is een goede manier om te groeien als mens en om jezelf beter te leren kennen.

4. Nostalgie

We hebben allemaal vast wel eens een keer ons oude dagboek van vroeger teruggelezen omdat we hem vonden tijdens het verhuizen of opruimen. Terugkijken op de dingen waar je toen over schreef kan veel mooie herinneringen oproepen. Net zoals foto's, filmpjes of oude brieven kan je dagboek dienen als een manier om jouw leven vast te leggen zodat je er later op terug kan kijken.

5. Stress

In een dagboek schrijven is een fijne tool om om te gaan met stress. Volgens psychologisch onderzoek is schrijven over stressvolle gebeurtenissen zelfs goed voor je algemene gezondheid, met name de mentale. Ook kan het helpen met omgaan met problemen zoals depressie en angst. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top