Haarverzorging

Waarom je 'schonere' shampoos met zo min mogelijk chemicaliën moet gebruiken

Waarom je 'schonere' shampoos met zo min mogelijk chemicaliën moet gebruiken

Natuurlijke shampoos zijn hot. Er zitten geen moeilijke ingrediënten in waar je nog nooit van hebt gehoord of gekke chemicaliën. Het is lekker puur natuur, maar waarom zou je het gebruiken en is het echt beter dan normale shampoos die je koopt bij de drogist?

Misschien gaan er niet gelijk belletjes rinken als we het hebben over natuurlijke shampoos. Geen probleem, we leggen hieronder alles voor je uit. 

Wat zijn natuurlijke shampoos?

Een natuurlijke shampoo is een shampoo waarbij het product voor zover dat mogelijk is de oorspronkelike structuur behoudt. Hoe meer ingrediënten hun oorspronkelijke structuur hebben behouden, des te natuurlijker de shampoo is. Er zitten (meestal) geen sulfaten, parabenen en siliconen in. 

Natuurlijke shampoos zijn altijd op een verantwoorde wijze gewonnen, verantwoord voor de natuur en voor de mensen die de ingrediënten winnen uit de natuur (er worden bijvoorbeeld geen bossen platgebrand voor de ingrediënten). 

Tot slot zijn de ingrediënten van de shampoo makkelijk en biologisch afbreekbaar. Dit betekent dat de natuurlijke shampoo als deze door het doucheputje is gespoeld, zichzelf zo makkelijk mogelijk weer moet kunnen verenigen met de natuur. 

Wat zijn de voordelen?

In natuurlijke shampoos kunnen ook siliconen of SLS/SLES zitten. Maar dit kan je makkelijk vermijden door een ander merk te kiezen. Een paar verschillen met ‘normale’ shampoo’s:

  • De reinigers zijn milder voor je hoofdhuid
  • De shampoo schuimt vaak minder dan normale shampoo
  • Parfum is vaak van natuurlijke oorsprong
  • Meer gebruik van verzorgende ingrediënten
  • Een kortere ingrediëntenlijst met minder E-nummers
  • Minder kans op irritatie op de hoofdhuid
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door dr. organic (@dr_organic) op

Maar is het echt beter voor je haar en hoofdhuid?

Het antwoord op deze vraag ligt vaak persoonlijk. Ik vind zelf natuurlijke shampoos wel fijn, maar ik ben er geen fan van omdat mijn haar er heel stug van wordt en ik het bijna niet uitgekamd krijg. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld allergisch voor sulfaten, parfum of parabenen. In dit geval zijn natuurlijke shampoos zeker beter voor je haar en hoofdhuid. Maar stel dat je extreem droog of beschadigd haar hebt, gaan natuurlijke shampoos weinig voor je manen doen om het te kunnen herstellen. De beste manier om erachter te komen of het voor jou werkt is om het gewoon een keer uit te proberen. 

Tip: Dr. Organic, Petal Fresh, Maria Nila en Love Beauty and Planet hebben hele fijne natuurlijke shampoos. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top