Beauty

Waarom je altijd met UV-bescherming moet smeren (ook in de winter)

Waarom je altijd met UV-bescherming moet smeren (ook in de winter)

In de zomer wordt de zonnebrandcrème en andere UV-beschermende crème massaal uit de kast gehaald en in de winter stoppen we ze juist ver weg. Maar wist je dat je eigenlijk  alle seizoenen met bescherming tegen de zon op je huid moet rondlopen?

Ik nam dit onderwerp eerst een beetje met een korreltje zout, maar ik heb nu toch maar een dagcrème aangeschaft met minstens SPF 15. 'Huh?', hoor ik je denken; 'maar in de winter heb je dat toch helemaal niet nodig?' Zeker wel! Ook in het najaar moet jij je insmeren voor bescherming tegen de zon ook al is deze veel minder krachtig dan in de zomer. 

Schade op de lange termijn 

De huid kan nog steeds beschadigd raken van de ultraviolette stralen van de zon, ook al is het geen zomer. Er zijn namelijk heel wat onderzoeken geweest over wat het niet smeren van zonnebrandcrème op de lange termijn doet en daar schrik je van. Smeren maar!

Ook als de zon niet schijnt, zijn er UV-stralen

Als de zon niet schijnt, is er toch geen reden om je goed in te smeren? Blijkbaar wel dus. In Nederland is de UV-index meestal 3 of hoger in de maanden april tot oktober. Maar zelfs nu de zonkracht daalt naar 3 of lager, is het altijd goed om je huid te beschermen. Ook wanneer het niet warm is buiten, het bewolkt is, of in de winterperiode, bereiken uv-A-stralen ook nog de huid. 

De schade is cummulatief

En hiermee wordt bedoeld dat elke dag van je leven, zelfs als je maar tien minuutjes buiten bent, er dus schade wordt toegebracht aan je huid. De effecten van die schade merk je ook eigenlijk niet. Rimpels en huidkanker zijn het resultaat van jarenlange blootstelling – ook zonder dat je daarbij echt verbrandt en roodheid ziet.

Je huid is in de winter gevoeliger voor UV-straling

Je huid maakt in vergelijking met de zomer veel minder melanine aan in de winter. En laat dat nu net een belangrijke beschermer zijn voor de pigmentvlekken in de huid. 

Wil je in de winter toch bruin worden zonder je huid te beschadigen? Dan moet je dit artikel even lezen. 

Shop hieronder de fijnste dagcrèmes met SPF.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Skincare.com (@skincare) op

Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top