Lifestyle

Verbeter je nachtrust door deze 7 dingen in je slaapkamer te doen

Verbeter je nachtrust door deze 7 dingen in je slaapkamer te doen

Hoe vervelend is het om 's nachts te liggen woelen in je bed. Je kan maar niet in slaap vallen en morgenochtend gaat de wekker weer ontzettend vroeg. Tijd om dat probleem eens aan te pakken! 

Makkelijker gezegd dan gedaan, hoor ik je al denken. Maar met deze (simpele) aanpassingen in jouw slaapkamer, zal je die welverdiende nachtrust vast en zeker weer terugkrijgen. Wil je weten hoe je nou snel in slaap valt? Lees dan dit artikel eens. 

1. Zorg voor rust in je slaapkamer

Deze klinkt heel vanzelfsprekend en dat is het ook. Vaak heeft onze slaapkamer meerdere functies. Denk aan al je kleding en spullen die op de grond slingeren. Kan geen kwaad, zou je denken, maar een rommelige kamer heeft dus ook effect op je nachtrust. Zorg er dus voor dat de ruimte een beetje schoon en opgeruimd is. Het hoeft niet spic en span te zijn, maar een beetje netjes is wel gewenst. Een opgeruimde kamer straalt op zichzelf al rust uit en dit neem je mee in je slaap. Even opruimen dus!

2. Verduisterende gordijnen

Dit is een hele goede tip en ook een erg belangrijke. Hoe donkerder je slaapkamer is, hoe beter je slaapt. Het kan daarom ook geen kwaad om te investeren in kwalitatieve verduisterende gordijnen. 

3. De temperatuur in je slaapkamer

Deze wordt nog weleens onderschat maar de ideale temperatuur in je slaapkamer is ongeveer 17 graden. Zowel te warm als te koud is niet gunstig voor je nachtrust. Het is daarom ook even spelen met de temperatuur. In de koude periodes kun je de verwarming aanzetten, maar laat dit liever maar achterwege. Je slaapt namelijk beter in een koude ruimte. 

4. Even luchten

De luchtkwaliteit moet goed zijn in de slaapkamer. Een te vochtige of muffe kamer heeft effect op je nachtrust. Daarom is het goed om te ventileren. Doe dit bijvoorbeeld in de ochtend, zet even het raam open om alles door te luchten. Tegenwoordig hebben veel huizen ook ventilatiesystemen die de luchtvochtigheid regelen, dus misschien hoef je dit zelf niet te doen. Handig!

5. Beddengoed

Neem je beddengoed ook eens onder de loep. Heb je het vaak te warm of te koud? Dan is het misschien handig om een donzen dekbed aan te schaffen. Donzen dekbedden nemen vocht makkelijk op en het heeft een hoge isolatiewaarde. Dit zorgt voor warmte in de winter en koelte in de zomer. En deze kleur beddengoed kan je trouwens maar beter vermijden. 

6. Weg met te fel licht

Wie doet het niet, voor het slapengaan nog even 'snel' je mobieltje checken. Eigenlijk is het heel slecht om dit te doen voordat je gaat slapen, omdat dit ervoor zorgt dat je lichaam niet in een slaperige stand komt. Dit geldt ook voor de verlichting die je in de ruimte hebt. Maak daarom gebruik van lampjes met zacht, gelig licht of steek kaarsjes aan. 

7. De juiste kleuren 

Wist je dat de kleuren in je slaapkamer ook meespelen met een goede nachtrust? Gebruik daarom voornamelijk zachte kleuren. Die tinten helpen je om te ontspannen. Wil je liever een donkere kleur? Ga dan voor diepblauw: dit is ook een tint die bekendstaat om de rustgevende werking. Mooie foto's of een mooi schilderij doen het ook altijd goed, zolang het maar niet te druk is.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top