Interior

Wat is een designstoel en hoe zoek je het beste exemplaar voor jou uit?

Wat is een designstoel en hoe zoek je het beste exemplaar voor jou uit?

De ene stoel is de ander niet: dat blijkt wel als je op zoek gaat naar een écht mooi exemplaar. Designstoelen zijn heel anders dan een doorsnee stoel. Naast dat er natuurlijk veel aandacht is besteed aan hoe de stoelen zitten, wordt er ook extra veel nagedacht over kwalitatieve materiaalkeuze én natuurlijk een origineel en in het oog springend design.

Eén van de bekendste merken op het gebied van designstoelen is Vitra. Hun kuipstoeltjes voor aan de eettafel heb je vast wel eens gezien maar het merk heeft daarnaast tevens een aantal prachtige fauteuils zoals de Eames Lounge Chair - ook één van de bekende Vita stoelen. Wil je een meer natuurlijke look? Dan is Carl Hansen & Søn, waar voornamelijk van hout gebruik gemaakt wordt, iets voor jou. Andere favoriete merken van ons op het gebied van designstoelen zijn Gubi, Umage, Hay en Ferm Living

Designstoelen komen in een hoop verschillende soorten en maten en een keuze maken is niet makkelijk. Sta daarom goed stil bij wat je mooi en belangrijk vindt wanneer je van plan bent een designstoel te kopen. Het is immers een grotere uitgave dan die voor een 'doorsnee stoel'. Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Wij hebben een stappenplan voor je bedacht. De volgorde luistert niet heel nauw, zeker als je al een beetje weet wat je wilt, maar toch is het goed om bij alle punten stil te staan. 

1. Functie

Allereerst is de functie van de stoel belangrijk. Is het bedoeld om aan de eettafel te gaan zitten, neem je achter een bureau plaats of wil je relaxt een filmpje erop kunnen kijken in de woonkamer? Als je iemand bent die graag uitgebreid gaat tafelen, is het comfort van de stoel belangrijker dan als je een snelle eter bent. Dit kan ervoor zorgen dat je misschien toch beter voor een iets fijner zittend exemplaar kan gaan als je twijfelt tussen twee designs die je even mooi vindt. 

2. Met of zonder armleuningen

Wat vind je prettig? Ben je iemand die de armen graag neerlegt op de leuningen of hebben ze geen functie? Of vind je het één gewoonweg mooier dan het andere? Regelmatig zijn eettafelstoelen met of zonder leuning te krijgen: iets wat wel fijn is als jij je ogen hebt laten vallen op een bepaald design maar nog twijfelt of je met of zonder leuning wilt.

3. Vorm

Vorm is natuurlijk heel subjectief: het gaat er immers om wat je aantrekkelijk vindt. Toch is het ook handig om rekening te houden met de ruimte. Je kunt wel verliefd zijn op een gigantische fauteuil in een bijzondere vorm maar als de stoel niet geschikt is voor de ruimte, dan kun je het toch maar beter niet doen (tenzij je het niet erg vindt om andere meubelstukken op te offeren). 

4. Materiaal

Wil je een meer natuurlijke look? Dan kun je het beste kiezen voor een stoel van materialen zoals leer, stof en hout. Als je van strak design houdt, dan passen kunstof en harde materialen zoals roestvrij staal of zwart gepoedercoate poten misschien meer in jouw straatje. Bedenk wel dat het ene materiaal makkelijker te reinigen is dan het andere materiaal: zeker in de eetruimte kan dit handig zijn om bij stil te staan. Gelukkig zijn er tegenwoordig voor stoffen wel mogelijkheden om deze vuilafstotend te maken, maar als je liever voor een veiligere keuze gaat dan is kunststof slimmer om te doen. 

5. Kleur

En dan moet je nog bepalen voor welke kleur je gaat. Als de rest van de ruimte al helemaal naar je smaak ingericht is, is het misschien handig om een kleur te kiezen die daar bij past. Ga je de boel nog helemaal overhoop gooien of begin je met een lege kamer? Dan heb je natuurlijk alle keuzemogelijkheden van de wereld. Je kunt natuurlijk voor een opvallende tint kiezen waardoor de stoel nog meer een blikvanger is. Het gevolg hiervan kan wel zijn dat je er misschien sneller op uitgekeken raakt én het moeilijker is om de stoel later te combineren met andere items als een re-design van de ruimte gaat doen. Wil je geen risico hierop lopen, dan is een neutrale kleurkeuze misschien meer wat voor jou. Let er trouwens wel op dat een stoel echt een gebruiksvoorwerp is. Je gaat er op zitten en als je een nieuwe donkere jeans hebt, kunnen er zo maar zichtbare vlekken ontstaan op een lichtere stof. 

Veel plezier met het uitkiezen van de stoel!

Beeld: Vitra, Ferm Living, Carl Hansen
Deel dit artikel
Back to top