Interior

Dit zijn 10 manieren waarmee jij een bos bloemen langer kunt laten staan

Dit zijn 10 manieren waarmee jij een bos bloemen langer kunt laten staan

Wij zijn dol op bloemen en hebben dus best mazzel dat we in Nederland wonen. Hier zijn ze namelijk relatief betaalbaar en de keuzemogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Regelmatig een nieuwe bos bloemen kopen, is iets wat we dus zeker doen. Maar hoe houd je ze nou zo lang mogelijk mooi?

Er zijn tien tips die we je kunnen geven om de bos bloemen die je hebt gekozen of gehad, langer te laten staan.

1. Sta stil bij hoe verse bloemen eruitzien als je shopt

Een goed begin is het halve werk, niet? Bloemen die al helemaal open zijn, bruine vlekjes op de stelen hebben of - nog erger - blaadjes hebben die slap hangen, zijn afgevallen of bruin of gerafeld zijn die moet je lekker laten staan (tenzij je een goedkoop maar ook kort staand bosje wilt hebben). Verse bloemen hebben stevige groene stelen en zien er bij de knop nog helemaal keurig uit bij de knop.

2. Kies niet voor bloemen die moeilijk te mixen zijn met andere varianten

Niet alle bloemen kunnen gemixt worden met andere bloemen. Sommige stelen scheiden een soort gif uit waardoor andere bloemen sneller doodgaan. Als je flink wat geld uitgeeft aan bloemen of altijd een bos hebt staan, is het slim om je eens een keer daarin te verdiepen. Wil je toch varianten die clashen met elkaar mixen? Laat ze dan even een paar uurtjes in een aparte vaas met water staan om te zorgen dat de vervelende stofjes weg zijn en stop ze dan pas bij elkaar. Heb je ze opnieuw schuin afgesneden nadat ze een tijdje samen hebben gestaan? Zet ze dan opnieuw eerst weer even apart in het water.

3. Weet welke bloemen lang staan

De ene bloem doet het nou eenmaal beter dan de ander wanneer deze 'geplukt' is. Chrysanten en gladiolen kunnen bijvoorbeeld best een levensduur in een vaas van drie weken halen.

4. Snij de stelen schuin af

O zo belangrijk maar dit wordt lang niet altijd gedaan! Als je thuiskomt met de bos bloemen, snij dan de stelen schuin af (45 graden) onder stromend water. Sta qua lengte van de stelen stil bij de vaas die je wilt gebruiken én dat je ze tijdens hun levensduur nog een paar keer bij moet snijden. Door de stelen schuin af te snijden, zorg je ervoor dat ze goed water kunnen opnemen. Dit is bijvoorbeeld lastiger als je de stelen gewoon van onderaan plat afsnijd omdat het open gedeelte dan plat in de vaas staat.

5. Zorg dat er geen blaadjes of knoppen in het water staan

Blaadjes, bloemen en zelfs knoppen kunnen voor onnodige bacteriën in de vaas zorgen als ze onder water staan. Snij deze dus af met een schoon mes om dit te voorkomen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Billie Rose (@billierose) op

6. Zet de bloemen in een schone vaas

De levensduur van je bloemen, vergroot je enorm door een schone vaas te gebruiken. Laat het exemplaar dat past bij jouw bloemen een aantal uur staan met warm water met een paar druppeltjes bleek. Maak de vaas daarna schoon met heet water, een borstel en afwasmiddel. Spoel 'm vervolgens goed af met water. Als je het water ververst van de bloemen, is het 't beste om de vaas zoals hierboven genoemd schoon te maken.

7. Gebruik de bijgeleverde bloemenvoeding en doe het zo

Dat zakje met bloemenvoeding die vaak bij de bos wordt gedaan, is natuurlijk om te gebruiken. Het is een mix bestaande uit suiker (wat als voeding fungeert en ervoor zorgt dat de bloemen water op blijven nemen), citroenzuur (wat de ph-waarde van het water laag houdt en schimmel voorkomt) en bleek (of bacteriën zoveel mogelijk weg te houden). Het zakje hoeft niet in één keer in het water gedaan te worden. Strooi een beetje in het water zodra je dit ververst hebt. Is de voeding op? Gebruik dan per 3,5 liter water twee drupjes bleek en een theelepel suiker.

8. Zet de bloemen op een goede plek

Je bent misschien geneigd om de bloemen voor het raam te zetten of op de eettafel of het keukeneiland, maar dit is lang niet altijd de beste plek. Zon zorgt er namelijk voor dat bloemen sneller vergaan en het ethyleen wat van rijp fruit komt - wat waarschijnlijk in de keuken of op de eettafel staat - heeft een slecht effect op bloemen.

9. Geef het boeket wat liefde om de paar dagen

Als je lang van je bloemen wilt genieten, is het een must om ze goed te verzorgen. Houd het waterpijl in de gaten en zorg regelmatig voor een complete 'verschoning': knip de bloemen opnieuw schuin af, maak de vaas goed schoon en stop er vers water met wat bloemenvoeding in voordat je de stelen terugplaatst.

10. Bewaar de bloemen 's nachts in - jawel - de koelkast

Bloemisten doen dit en als je genoeg ruimte in de koelkast hebt, is het voor jou ook een aanrader. In de koelkast blijven bloemen nou eenmaal langer goed.

Beeld: pexels.com
Deel dit artikel
Back to top