Lifestyle

6 redenen waarom jij je kat bij je in bed wilt laten slapen

6 redenen waarom jij je kat bij je in bed wilt laten slapen

Zacht, knuffelig en oprechte aandacht, heb jij een echte huiskat? Dan is het waarschijnlijk je beste vriend. Wat blijkt nu? Je kat bij je in bed laten slapen kan ook voor jou flink wat voordelen hebben. Ha! Dat had je niet gedacht hè?

1. Het zorgt voor verbintenis (ja, echt!)

Je vrienden hebben je misschien wel eens gekscherend uitgemaakt voor 'crazy cat lady'. Hoewel ze aan het grappen waren, blijkt uit onderzoek dat ze best eens gelijk kunnen hebben. Uit onderzoek gepubliceerd in de Behavioural Process, blijkt dat vrouwen meer dan mannen een speciale band hebben met hun kat. Is je kat graag bij je in de buurt? Laat het toe, wel zo gezellig!

2. Het verlaagt stress

Het is een feit dat het aaien van je husidier zorgt dat je meer oxytocine produceert, ook wel het liefdes- en knuffelhormoon genoemd. Dit wist je vast wel. Maar wat je misschien nog niet wist, is dat het hebben van een kat als huisdier je kans op een hartaanval met één derde kan verlagen. 's Avonds nog even je kat aaien voor het slapengaan? Goed idee om je te helpen relaxen en ontspannen. 

3. Je slaapt er sneller door

Hoewel wij van mening zijn dat het warme, harige en knorrende lijf van je kat fungeert als ideaal slaapliedje en deken, weten onderzoekers het zeker. Je kat uitnodigen bij je in bed is de gezelligste manier om in slaap te vallen. In het Centrum voor Slaapmedicatie, Mayo Clinic in Arizona, werden 150 deelnemers onderzocht die hun kat bij hen in bed lieten slapen. Bijna de helft had de voordelen hiervan ondervonden door eerder in slaap te vallen. 

4. Je wordt er rustig van

Huisdieren kunnen gevoelens van onrust en neerslachtigheid verminderen. Knuffelen met je kat kan helpen om jezelf te kalmeren, piekeren te stoppen en je gemoedstoestand verbeteren. Voel je je niet zo goed? Je kat voelt dit waarschijnlijk aan en zal je troost bieden door bij je te zijn. 

5. Het geeft je een veilig gevoel

Je hebt waarschijnlijk wel eens verhalen gehoord over huisdieren die hun baasjes waarschuwen of wakker maken in geval van nood. Vaak gaan waakhonden er met de eer vandoor, maar ook katten zijn alert in sitauties waarin het gewenst is. In de Mayo Clinic in Arizona ondervonden onderzoekers dat degenen die hun kat bij zich lieten slapen, een gevoel van veiligheid, kameraadschap en rust ervaarden met hun kat dichtbij de slaapplek. 

Fan van je harige kat, maar niet in je slaapkamer? Denk dan nog eens aan deze vijf punten :). 

Beeld: Pexels, Unsplash
Deel dit artikel
Back to top