Health

Deze 8 grote voordelen heeft kurkuma op je gezondheid

Deze 8 grote voordelen heeft kurkuma op je gezondheid

Er is een nieuwe health hype gaande en wij deinzen er niet voor terug! Nee, het is niet het verkwikkende groene wondergoedje matcha. De tint is geel en de ingrediënten zijn enorm krachtig. We hebben het over kurkuma!

Hoewel de specerij lang niet in de spotlights heeft gestaan vanwege zijn specifieke smaak, wordt het gele goedje nu ineens alom geprezen en geconsumeerd. Door het nieuwste gezondheidsdrankje 'kurkuma latte', door kenners ook wel 'golden milk' genoemd, zijn de gezondheidsvoordelen van kurkuma niet langer te ontkennen. Wij noemen: het verbeteren van je teint, een boost voor je brein én een ontstekingsremmer. En dat allemaal in één goedje.

1. Het geeft je huid een boost

Eén van de vele gezondheidsvoordelen van kurkuma is dat het geweldig is voor je huid. De ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen verminderen huidirritatie, roodheid, vlekken en acne. Voor mensen met de huidaandoenung psoriasis en acne littekens kan kurkuma dus heel effectief zijn!

Daar houdt het nog niet op. Kurkuma werkt namelijk ook fantastisch als  exfoliant, waardoor het de huidtextuur kan helpen verbeteren. Daarnaast zou het helpen de huid te beschermen tegen rimpelvorming en vochtverlies voorkomen. 

Je lichaam zal maar een beetje van het kruid absorberen, waardoor je slechts een klein beetje van het gele wondermiddeltje tot je hoeft te nemen. Doe dit het liefst wel elke dag, wanneer je maximaal wilt profiteren van de voordelen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Hannah Sunderani | TWO SPOONS (@twospoons.ca) op

2. Het is goed voor je brein

Kurkuma staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen, waaronder het bevorderen van het herstel van stemcellen in de hersenen. Ook zou het kunnen helpen bij het voorkomen van de ziekte Altzheimer. Conclusie: de algehele hersenfunctie neemt toe bij het regelmatig nuttigen van kurkuma. 

3. Het gaat infectie tegen

Zoals we weten werkt kurkuma als ontstekingsremmer. Dit heeft niet alleen fijne gevolgen voor de huid, maar werkt ook (preventief) tegen maagpijn, diarree, een opgeblazen gevoel, darminfecties en maagzweren. Mensen met het prikkelbare darmsyndroom of de ziekte van Crohn kunnen dus baat hebben bij het consumeren van dit natuurlijke geneesmiddel. 

Voel je een griepje opkomen of ben je verkouden? Driemaal daags een beker warme melk met een theelepel kurkuma helpen je weer de meest fitte versie van jezelf te worden!

4. Het helpt tegen spierpijn

Kurkuma heeft niet alleen ontstekingsremmende, maar ook antioxiderende en wondhelende eigenschappen. Dit betekent dat het gewrichtspijn en spierpijn kan verlichten! Er wordt zelfs beweerd dat het regelmatig nuttigen van kurkuma net zo'n effect zou geven als ontstekingsremmende medicijnen voor mensen die lijden aan artritis. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Naked Paleo (@naked_paleo) op

5. Het werkt preventief tegen diabetes

Studies hebben aangetoond dat kurkuma kan bijdragen aan het vertragen van het begin van diabetes type 2 en helpt de bloedglucosespiegels te verlagen. Voor een extra krachtige mix meng je kurkuma met een beetje gember: een powerkoppel vanwege hun bloedsuikerregulerende vermogen en het tegengaan van diabetische symptomen. Gevaarlijke pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel krijgen hierdoor minder de kans!

6. Het werkt cholesterolverlagend 

Wanneer je denkt dat kurkuma niet meer voordelen kan hebben, heb je het mis. Beweerd wordt namelijk dat kurkuma bijdraagt aan het verminderen van gewichtsverlies en lichaamsvet! Dit zou komen doordat kurkuma de bloedvaten beïnvloedt die invloed hebben op de vorming van vetweefsel, waardoor het de vorming hiervan vertraagt. Ook zou het cholesterolverlagend werken, wat betekent dat je minder risico loopt op ernstige aandoeningen zoals een beroerte of hartaanval. 

7.  Het werkt als stemmingsverbeteraar

Het gele goedje zou zelfs kunnen bijdragen om de effecten van depressie te verminderen, aldus een studie aan het UCLA Longevity Center. Hoe het precies zijn effecten uitoefent, is niet bekend maar het kan te maken hebben met het vermogen om hersenontsteking te verminderen. Dit laatste wordt gekoppeld aan de ziekte van Alzheimer maar ook aan hevige depressies. Kurkuma zou een vergelijkbaar effect hebben als antidepressiva, zonder gepaard te gaan met gevaarlijke bijwerkingen zoals bij antidepressiva vaak wel het geval is. 

8. Het verbetert het immuunsysteem

Onderzoek heeft aangetoond dat er lagere percentages zijn van bepaalde soorten kanker in landen waar mensen dagelijks kurkuma eten, in een hoeveelheid van ongeveer 100 mg tot 200 mg per dag, over lange perioden. Volgens de American Cancer Society verhindert kurkuma 'verschillende belangrijke moleculaire routes betrokken bij de ontwikkeling van kanker, groei en verspreiding', wat betekent dat het preventief zou kunnen werken tegen de ontwikkeling van kanker. Tijdens andere studies bleek het wondermiddel kankercellen te doden, de groei van kankercellen te remmen en de antioxidantenniveaus en het immuunsysteem te stimuleren.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door PureXtracts (@purextract) op

Kurkuma dus. Deze helende specerij die wordt geprezen in de Ayurvedische geneeskunde is goed voor eigenlijk bijna álles. Hoog tijd om dus toe te voegen aan je dieet. Baat het niet, dan schaadt het ook niet. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top