Beauty

Zo ontdek je welke kleuren jou laten stralen

Zo ontdek je welke kleuren jou laten stralen

Je hebt vast wel eens gehoord van verschillende kleurtypes, die bepalend zijn voor de tinten die het beste in jou naar boven halen. Ze laten je huid stralen en je ogen oplichten omdat ze perfect passen bij jouw huid-, haar- en oogkleur. Kortom: iedereen heeft kleuren die prachtig staan en kleuren die ‘vloeken’ met hun natuurlijke kleurenpalet. Benieuwd welke kleuren het beste bij jou passen? Kom er dan snel achter welk kleurtype jij bent.

Vier seizoenen, vier kleurpaletten

De vier seizoenen kleurenanalyse gaat ervan uit dat iedereen een natuurlijk seizoenstype heeft, uitgaande van de kleur van de ondertoon van de huid, de oogkleur en de haarkleur. Door kleding en make-up te dragen die afgestemd zijn op jouw kleurtype, komt je huidskleur het mooiste uit en zullen oneffenheden verdoezeld worden. Kleuren die in contrast zijn met je kleurtype, zullen juist het tegenovergestelde effect hebben. Wanneer je bekend bent met je eigen seizoenstype, kun je kleding, make-up en accessoires hier voortaan perfect op afstemmen. Er zijn vier seizoenstypes: het herfsttype, wintertype, lentetype en zomertype. Welk seizoenstype jij bent, hangt af van twee factoren: je kleurtype én je contrasttype. Op basis van je natuurlijke haar- en oogkleur val je onder het harde of zachte contrasttype. 

Warme en koele kleurtypes

Om je kleurtype te bepalen, is het belangrijk naar de ondertoon van je huid te kijken. De ondertoon van de huid is genetisch bepaald en is onveranderlijk (dus niet afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht die je huid krijgt). De ondertoon van je huidskleur wordt bepaald door drie pigmentsoorten: melanine (bepaalt hoe bruin je wordt), hemoglobine (het rode component in de huid) en caroteen (het geelgehalte in de huid). 

De kleurtypes die we onderscheiden op basis van de ondertoon van de huid, zijn koele en warme types. Mensen met een roze, blauwachtige ondertoon in de huid zijn koele kleurtypes. Bij deze personen overheerst het hemaglobine pigment. Warme kleurtypes hebben juist een gelige ondertoon in hun huid, waardoor het caroteen pigment meer aanwezig is. Let op! Het aanwezige caroteen pigment kan beïnvloed worden door de hoeveelheid groente en fruit die een persoon eet (ja, van héél veel worteltjes eten word je dus écht een beetje oranje). 

Wanneer val je onder welk kleurtype?

Koele kleurtypes zijn altijd een winter- of zomertype. Het verschil tussen de twee is dat de wintertypes vaak een donkere, constrasterende uitstraling hebben met hun oog-, huid- en haarkleur, terwijl bij de zomertypes de drie kleuren geleidelijk in elkaar overlopen. 

De warme kleurtypes vallen altijd onder het lente-of herfsttype. Ook hierbij is het verschil dat de herfsttypes vaak een donker, gemengd palet hebben van haar-, huid- en oogkleur, terwijl bij de lentetypes deze kleuren weer minder in contrast staan. 

Zó bepaal je jouw seiszoenstype

Het makkelijkst bepaal je je kleurtype op basis van het kleurenpalet dat jou het beste staat. Koele kleurtypes zien er het mooist uit in koele kleuren met een blauwe ondertoon. Dit zijn dus heldere, diepe kleuren. Warme kleurtypes halen juist het beste in zichzelf naar boven in warme tinten met een gele ondertoon. Vaak zijn dit zachte, gemengde kleuren. Wanneer kleuren uit een warm palet je goed staan, zullen koele kleuren dit juist niet doen en andersom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door JULIE SARIÑANA (@sincerelyjules) op

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Evangelie Smyrniotaki (@styleheroine) op

Handige tip: kijk naar kleuren die typerend zijn voor het koele en het wame palet: warmbruin of marineblauw. Staat marineblauw mooi, dan ben jij een koel kleurtype! Kom je beter weg met een warmbruine tint? Dan mag je jezelf tot de warme kleurtypes rekenen. 

Lentetype

Beschik je over rossige of goudblonde lokken met een warme, lichte huidskleur? Dan val je waarschijnlijk onder het lentetype. Heb je lichte wenkbrauwen, lichtbruine, lichtgroene of blauwe ogen en misschien zelfs sproetjes? Dan weet je het zeker: jij bent een lentetype. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door 🇷🇺Nicole Kidman Russia🇷🇺 (@nicolekidmanrus) op

Herfsttype

Heb je donkerbruin, donkerblond, rood of koperkleurig haar, groene of bruine ogen én een warme huidskleur? Dan is de kans groot dat je een herfsttype bent. Twijfel je nog? Indien je ook nog eens sterk aanwezige wenkbrauwen hebt, is er geen twijfel meer over mogelijk. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Jennifer Lopez (@jlo) op

Wintertype

Wintertypes beschikken over een koele huid met een rozige ondertoon, die vaak in contrast staat met de kleur van het haar, meestal van nature donkerbruin of zwart. Heb je daarnaast grijze, blauwe, bruine of zwarte ogen? Dan ben je een wintertype. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Liv Tyler (@misslivalittle) op

Zomertype

Zomertypes hebben een koele, lichte huidskleur en asblond of asbruin haar. Ook kunnen ze beschikken over duidelijk aanwezige wenkbrauwen en blauwgrijze, grijze of lichtbruine ogen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Claudia Schiffer (@claudiaschiffer) op

Beeld: Pexels en Unsplash
Deel dit artikel
Back to top