Lichaamsverzorging

Huidproblemen onder de loep: wat te doen bij zonneallergie

Huidproblemen onder de loep: wat te doen bij zonneallergie

We weten het allemaal: voorkomen is beter dan genezen. En tóch gebeurt het soms, zomaar na een fijne stranddag waarop je niet genoeg gesmeerd hebt: je hebt een zonneallergie te pakken. Je huid is geïrriteerd, rood, pijnlijk en houdt de warmte vast. Je weet: dat ligt vanavond niet lekker op je kussen!

Genieten met mate

Zonneallergie onstaat op delen van de huid waar zonlicht is gekomen en te lang haar stralen op heeft losgelaten. En ja hoor: erna moet je letterlijk op de blaren zitten. Er ontstaan rode, jeukende blaasjes, bulten of vlekken op de aangetaste huid en je bent er wel een paar dagen zoet mee. Zonneallergie komt vaker voor bij mensen met een lichte huidskleur, licht haar en lichte ogen. Heb je rode of blonde lokken met blauwe kijkers? Oppassen geblazen, want de kans is groot dat jouw huidje gevoeliger is voor zonlicht dan types met meer melanine in de huid. Hoe lichter de huid, hoe minder pigment om de huid natuurlijkerwijs te beschermen tegen UV-straling in zonlicht! 

Dit zijn de boosdoeners bij zonneallergie...

Een zonneallergie ontstaan niet vanuit het niets. Na (te) lange blootstelling aan fel zonlicht of de zonnebank reageert de huid overgevoelig op UV-straling. De grootste kans op beschadiging van de huid door zonlicht ontstaat wanneer de huid nog niet erg gewend is aan het zonlicht. In de lente en vroege zomer is het dus extra uitkijken! Maar ook wanneer je hartje winter op een zonnige skipiste staat of naar een zonnige bestemming afreist.

Hoe langer de huid is blootgesteld aan zonnestralen van de zon of zonnebank, hoe erger de zonneallergie is. Je zult het misschien niet verwachten, maar zelfs achter glas of met kleren aan die het zonlicht niet goed weren kun je verbranden! En wat je misschien ook nog niet wist: sommige stoffen kunnen de huid overgevoelig maken voor zonlicht. Denk hierbij aan fruit, planten en kruiden. Er kan dan een jeukend eczeem of een pijnlijke huiduitslag ontstaan die veel lijkt op zonverbranding.

Ook medicijnen, waaronder antibiotica, antidepressiva, ontstekingsremmers en medicatie tegen acne, kunnen je huid tijdelijk extra gevoelig maken voor zonlicht. Raar maar waar: parfums met muskus en sandelhout kun je ook beter vermijden wanneer je wat zonnestralen op wilt vangen. 

Niet zo onschuldig als het lijkt...

Hoewel een zonneallergie in eerste instantie redelijk onschuldig lijkt, kunnen de gevolgen groots zijn. Je huid slaat de zonneschade op, waarna de overdosis aan UV-straling op latere leeftijd tevoorschijn komt. Een verschrompeld huidje en een verhoogde kans op huidkanker kunnen het resultaat zijn van overmatig en onvoorbereid zonnen. Ook kunnen pigmentcellen in de war raken, waardoor er een ophoping van pigment ontstaat. Het resultaat? Donkere vlekken op de huid, beter bekend als pigmentvlekken.

Je weet dus wat je te doen staat: wees lief voor je huid en bereid je goed voor wanneer je de zon in gaat. Ga niet gelijk uren in de zon, maar laat je huid langzaam wennen aan die lang niet geziene stralen. Vermijd volop in de zon zitten tussen 11 en 15 uur, wanneer zonlicht het meest krachtig is. En last but not least: gebruik een zonnebrandcrème met minimal factor 30 en herhaal dit om de 2 uur. En nee, die zonnebrandolie met wortelextract en factor 6 telt niet als zonnebrandcrème!

Genezen doe van zonneallergie je zo

Heb je een zonneallergie te pakken, dan wil je natuurlijk zo gauw mogelijk weer comfortabel in je velletje zitten. Blijf dan ook uit de zon tot de verbrande plekken helemaal verdwenen zijn, zodat ze rustig kunnen genezen. Als het goed is, gebeurt dit binnen een paar dagen. De huisarts kan in ernstige gevallen een gel, crème of een tablet tegen de jeukende en brandende huid voorschrijven.

Vaker last van zonneallergie? Dan kan een bezoekje aan een dermatoloog gespecialiseerd in lichtterapie een goed idee zijn. In het geval van een allergische reactie in combinatie met zonlicht is een bezoekje aan een allergoloog ook verstandig. Specialisten kunnen je advies op maat geven hoe jij jouw huidtype het beste kunt voorbereiden op die (meestal toch wel) blijmakende, warme stralen. 

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top