Lifestyle

5x zo verander je je manier van denken én leven

5x zo verander je je manier van denken én leven

Je hebt het vast wel eens gehoord: 'Verander je manier van denken en je verandert je leven'. En het mooie is, het is écht zo en je komt er pas achter wanneer je het daadwerkelijk doet. Soms is het nodig, omdat je bijvoorbeeld vastloopt of omdat jouw denkpatroon je op dit moment niet de dingen brengt die je nodig hebt. Wij zetten 5 tips voor je op een rij waarmee je je manier van denken en dus je leven kunt veranderen.

Gedurende je leven heb je jezelf een bepaalde manier van denken aangemeten en deze ontstaat onder andere door je opvoeding, ervaringen en mensen om je heen. Door inzicht te krijgen in jouw denkwijze word je je bewust van je gedachtes en de aannames die je doet. Hopelijk leren onderstaande tips je dat dit slechts een invalshoek is (en niet de waarheid) en dat je dit patroon kunt doorbreken.

 

1. Dat negatieve stemmetje in je hoofd is een reflectie van je angsten

We hebben allemaal dat negative stemmetje in ons hoofd en dit kun je zien als de vertegenwoordiger van je angsten. Je kunt het ook wel je ego noemen of je beschermer. Hoe dan ook, dit stemmetje is een weerspiegeling  van je angsten en het zorgt vooral voor onzekerheden en twijfels. Laat je dus vooral niet leiden door deze negatieve stem. Door je dit te realiseren kun je de controle in handen nemen en zelf bepalen wanneer je wel of niet wilt luisteren naar deze stem. 
 

2. Leer vertrouwen op je intuïtie

Dat andere stemmetje, je intuïtie, instinct of onderbuikgevoel, kun je daarentegen wél vertrouwen. Dit is de stem die de waarheid kent en die jou door en door kent. Wanneer je een beslissing neemt, weet deze stem het antwoord. Dit is je gids en er zijn geen vooroordelen of angsten betrokken. Het probleem ligt hem in het feit dat we tegenwoordig zó in ons hoofd leven, dat we compleet de connectie met ons lichaam en dus onze intuïtie verloren zijn. Probeer deze stem daarom krachtiger te maken door meer in het moment te leven en op belangrijke momenten echt te 'voelen'.


3. Wat je ook voelt, het is goed

Geef jezelf toestemming om te voelen wat je voelt. Wanneer we negatieve emoties ervaren, willen we deze graag begrijpen en zo snel mogelijk oplossen. Ons advies: laat het er zijn. Door je eigen gevoelens of emoties af te straffen, maak je het namelijk alleen maar erger. Je hebt het recht om te voelen wat je voelt. Bovendien heb je geen controle over je gevoelens, waar je wél controle over hebt zijn je gedachten en gedrag, waaruit deze gevoelens voortkomen. 
 

4. Perfectionisme is een killer

Alles altijd goed willen doen en steven naar perfectie... het is doodvermoeiend, maar helaas is dat wel wat perfectionisten zichzelf aandoen. Ook hier is het belangrijk om te beseffen dat je het jezelf 'aandoet' door zo veeleisend en streng naar jezelf toe te zijn . Realiseer je dat je goed genoeg bent zoals je bent, dat je je best doet en meer dan dat niet kunt doen. Wees lief voor jezelf en bedenk dat je perfect bent zoals je bent. 'Niemand is perfect' is slechts een excuus om niet onvoorwaardelijk van jezelf te hoeven houden, maar wanneer je dat wél doet gebeuren er wonderen. 
 

5. Wees lief voor jezelf

Dat gezegd hebbende willen we deze tips afsluiten met een verzoek: wees alsjeblieft lief voor jezelf. Vaak kunnen we de meest begripvolle, liefdevolle en vergevingsgezinde persoon zijn voor onze vrienden, maar niet voor onszelf. Waarom niet? We zijn veel te streng voor onszelf en zijn heel goed in onszelf straffen. Maar het levert je niets op. Probeer oprecht compassie voor jezelf te hebben, zoals je dat ook voor anderen hebt. Wees de beste vriendin van jezelf, want je zit de rest van je leven met jezelf opgescheept! 

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top