Fashion

16 dingen die je over je beha moet weten volgens artsen

Wist je dat het type beha dat je draagt meer invloed op je lichaam en gezondheid heeft dan je denkt? De huid van en rondom je borsten kan bijvoorbeeld veel sneller uitrekken dan je verwacht had. Natuurlijk is dit niet de bedoeling en bovendien niet goed voor je lichaam. Daarom zijn hier 16 dingen over je beha waarvan artsen willen dat je ze weet!

1. Je moet ze veel vaker wassen
Sowieso zou je je beha’s om de zoveel keer dragen moeten wassen, maar het heeft vooral te maken met hoe actief je bezig bent. Als je bijvoorbeeld de hele dag in de hete zon zit en veel zweet is het handiger om diezelfde dag nog je beha in de wasmachine te gooien. 

2. Draag dezelfde beha niet meerdere dagen achter elkaar
Door te wisselen krijgt het elastiek in je beha de kans om terug naar zijn ‘goede’ vorm te gaan, zo rekt ‘ie dus niet snel uit. 

3. Draag áltijd een sportbeha tijdens het trainen
Als je geen sportbeha draagt tijdens het trainen, kan de huid bij je borsten sneller uitrekken door het op en neer gaan. Als je dit laat gebeuren is het niet meer goed te krijgen zonder onder het mes te gaan.

4. Zorg ervoor dat een sportbeha perfect past 
Dit geldt vooral voor de vrouwen met larger breasts. Een sportbeha moet veel steun bieden en niet alleen mooi zijn of lekker zitten. Zorg er dus voor dat hij perfect past en goed ondersteunt. 

via GIPHY

5. Meet elke keer opnieuw bij het shoppen van nieuwe beha’s
Een slechtzittende beha kan namelijk heel wat problemen veroorzaken voor je lichaam en je hebt juist beha’s nodig die je goed ondersteunen en goed zitten. 

6. Je hoort geen nek- of rugpijn te krijgen
Is dit bij jou wel het geval? Weg met die beha! Voor de meeste vrouwen is dit wel bekend, maar als je beha je niet goed support gaan je nek- en rugspieren de last dragen en dit is natuurlijk niet de bedoeling.

7. Te grote beha’s kunnen zorgen voor huidirritaties 
Als je beha niet precies past en de stof heen en weer schuurt tegen je huid dan kan dit heel wat irritaties veroorzaken in dat gebied.

8. Een goede beha kan hoofdpijn stoppen
Als je grotere borsten hebt dan kan dit dus je nek- en rugspieren belasten en dit resulteert in hoofdpijn. "As soon as the neck muscles become overworked, you are far more likely to get headaches, known as cervicogenic headaches, or neck in origin headaches," zegt osteopaat Tim Allardyce.

via GIPHY

9. Ze kunnen zelfs invloed hebben op je spijsvertering!
De British School of Osteopathy heeft een link gevonden tussen de werking van de spijsvertering en slechtzittende beha’s. "All nerve roots come from the back; stomach upsets and fatigue are common by-products of bad back health. If ladies have a proper bra-fitting, back problems are often resolved."

10. Je kan geen borstkanker krijgen door het slapen met je beha aan
Erg lang (en nu eigenlijk nog steeds) geloofden mensen dat slapen met je beha aan vreselijk slecht voor je was en dat je hierdoor zelfs en risico liep om borstkanker te krijgen. Allemaal fabeltjes! Er is geen bewijs dat slapen met een beha aan goed noch slecht voor je lichaam is.

11. Maar slapen in een beha zorgt er dus ook niet voor dat je borsten minder snel gaan hangen
De Amerikaanse arts dr. Amber Guth vertelde het volgende: "Sagging or changes in the breast are due to a number of factors: pregnancy and breastfeeding being the most common causes, along with time and gravity."

12. Toch is er een voordeel. Het kan striae tegengaan
Toch is slapen met je beha niet helemaal nutteloos. Het verminderd namelijk de kans op striae, en dit is eigenlijk best logisch. Als je ligt kunnen je borsten naar de zijkant gaan hangen wat stretch marks kan veroorzaken.

via GIPHY

13. Áls je gaat slapen met je beha aan, draag dan geen synthetische stof
Dit geldt niet alleen voor de huid rondom je borsten. Het is bekend dat je huid het beste ademt tijdens het dragen van bijvoorbeeld katoen of andere natuurlijke stoffen. Vooral omdat je ’s nachts veel zweet, is het goed om hieraan te denken.

14. Houd je beha niet te lang
Hiermee bedoelen we dat het uiteindelijk ook tijd is om je beha weg te gooien en eens een nieuwe aan te schaffen. Het elastiek zal na een tijdje namelijk teveel uitrekken en hierdoor heeft de beha niet meer zijn ideale werking. 

15. De maat van je borsten verandert tijdens je zwangerschap en het geven van borstvoeding
Dit is waarschijnlijk geen enorme verrassing voor je omdat het algemeen bekend is dat borsten flink kunnen groeien tijdens de zwangerschap. Wacht daarom tot een maand nadat je gestopt bent met borstvoeding geven tot je weer nieuwe beha’s koopt. 

16. Weet hoe een perfecte beha hoort te zitten
Je behabandjes horen niet los te zitten, maar moeten recht langs je schouders en rug lopen. Natuurlijk moeten ze ook niet te strak zitten. De beugel moet daarnaast goed tegen je ribbenkast aanzitten, maar ook niet diep in de huid duwen. Als laatste moeten je borsten er niet bijna uitpuilen of juist teveel ruimte over hebben. 

Beeld thumb: iStock

Deel dit artikel
Back to top