News

(Meer) geld uitgeven aan tripjes, reizen en ervaringen maakt je een beter persoon

Van leuke stedentrips en verre reizen wordt zo ongeveer iedereen blij. Niet zo heel gek dus dat het hebben van deze positieve eigenschap aan het hebben van leuke ervaringen gekoppeld wordt.

Uit een nieuw onderzoek van de universiteit van Cornell is gebleken dat mensen die veel geld uitgeven aan ervaringen dankbaarder zijn dan mensen die hun geld aan materialistische objecten besteden. Voor het onderzoek bekeken de onderzoekers 600 reviews over materialistische zaken en 600 reviews over ervaringen. Wat bleek? De beoordelingen die gingen over bijvoorbeeld restaurants, concerten en vakanties lieten een veel grotere blijk van waardering zien. Maar daar bleef het niet bij.

Bij het bijbehorende experiment dat werd uitgevoerd werd aan 297 deelnemers gevraagd om na te denken over een recente materiele of ervaringsgerichte aankoop die van grote betekenis was. Vervolgens mochten de kandidaten tien dollar verdelen onder zichzelf en een anonieme ontvanger. De groep die dacht aan een ervaringsgerichte aankoop bleek een stuk vrijgeviger te zijn en gaf dan ook gemiddeld twee dollar meer weg dan de groep die aan een materialistische aankoop dacht.

Volgens een van de onderzoekers zou het uitgeven van geld aan ervaringen leiden tot meer dankbaarheid omdat hierbij minder sociale vergelijkingen worden gemaakt. Bij het kopen van kleding, meubels en andere items wordt dit wel gedaan wat kan zorgen voor het gevoel van tekortkoming.

Om een beter persoon te worden geven de onderzoekers nog een laatste boodschap mee. “All one needs to do is spend a little less on material goods and a little more on experiences.” Wij zijn in ieder geval alvast ons volgende tripje aan het plannen!
Beeld: iStock

Deel dit artikel
Back to top