Fashion

10 x De beste fashion documentaires

Als modeliefhebber, is niets leuker dan je te laten inspireren door de groten der aarde op modegebied en een kijkje in hun keuken te nemen. Volgende maand gaat de documentaire Dior & I in première. De film belicht de eerste vijf maanden met Raf Simons als nieuwe creative director aan het roer. Wij zijn voor jullie op zoek gegaan naar de 10 fashion documentaires die je als echte fashionista gezien moet hebben. Pas op! Het kan zijn dat je na het zien van één van deze docu's enorme drang tot shoppen krijgt. Heel veel kijk plezier!

Dior & I
Kijk mee achter de schermen bij één van de grootste modehuizen ter wereld, Dior. In Dior & I, volg je Raf Simons in de eerste vijf hectische maanden nadat hij de functie als hoofdontwerper heeft overgenomen. De film is van dezelfde maker als Valentino: The Last Emperor en Diane Vreeland: The Eye has to Travel en zal volgende maand te zien zijn in de bioscoop.

Diane Vreeland: The Eye has to Travel
Eén van de meest invloedrijke vrouwen in de geschiedenis van de hedendaagse mode is Diane Vreeland. Zij was de eerste Fashion Editor ter wereld en was met haar scherpe visie mede verantwoordelijk voor het succes van modemagazine Harper's Bazaar en Vogue. Deze inspirerende film is gemaakt door de vrouw van één van de kleinzonen van Diane, Lisa Immordino Vreeland. Lees ons interview met Lisa hier.

The September Issue
Deze film is een must see voor iedereen die iets met mode heeft of in de modeindustrie zou willen werken. In The September Issue volg je de bekendste editor-in-chief ter wereld, Anna Wintour. Je kijkt mee hoe Anna het belangrijkste Vogue modenummer van het jaar edit, de september editie.

Girl Model
Deze onthullende documentaire geeft een blik op het leven van jonge modellen uit oostbloklanden. De meiden worden soms al op 13-jarige leeftijd de wereld ingestuurd met hun portfolio onder de arm. Sommige krijgen een modellencarrière waar zij van droomden, andere gaan teleurgesteld terug naar huis. Deze meiden zijn vaak de enige hoop van een arme familie op een beter leven.

Catwalk
In deze fantastische documentaire volg je als kijker het begin van de carrières van de mega beroemde modellen Christy Turlington, Kate Moss en Naomi Campbell. Reis mee met supermodel of the nineties Christy Turlington tijdens haar turbulente leven als catwalkmodel gedurende de modeweken van Milaan, Parijs en New York.

Valentino: The last Emporor
De film is een portret van het leven van Valentino Garavani en zijn levens- en zakenpartner Giancarlo Ciametti. Je volgt de charmante Valentino, Giancarlo en hun aandoenlijke vijf hondjes (pugs) tijdens hun leven aan top van de mode. 

Annie Leibovitz: Life Through a Lens 
Er is bijna niemand die niet voor de lens heeft gestaan van Annie Leibovitz. Zij is al jaren één van de beste fotografen ter wereld en voert haar vak uit met een enorme passie en liefde. De film is geregisseerd door Barbara (haar zus) Leibovitz en heeft daarom een persoonlijke feel.  

Masters of Style: John Galliano
John Galliano maakte afgelopen fashion week zijn comeback als creative director van Maison Martin Margiela. De fashion designer werd in 2011 ontslagen bij Dior naar aanleiding van een aantal omstreden opmerkingen. Deze documentaire volgt de flamboyante ontwerper tijdens zijn hoogtijden in 2001, in dat zelfde jaar ontving Galliano een koninklijke onderscheiding.

Mademoisselle C
Carine Roitfield geeft zichzelf bloot in deze fascinerende documentaire over de making-off van haar eerste CR Fashion Book. De uiterst stijlvolle Carine neemt je mee in haar leven, van balletles naar de front-row en door naar de geboorte van haar eerste kleinkind Romy.

Bill Cunningham New York
Je kunt hem ook wel de bekendste streetstyle fotograaf ter wereld noemen, hij heeft het principe streetstyle ongeveer uitgevonden. Kijk mee naar het leven van de uiterst sympathieke Bill Cunnigham die met zijn 84 jaar nog steeds met pure passie over zijn werk praat.


Deel dit artikel
Back to top