Fashion

Nid & Sancy

Interview - Donderdag 22 december staan Nid & Sancy saampjes met Tom Barman (dEUS) en PRSoundsystem tijdens Soirée Belge in de Melkweg. In januari vind je ze tijdens het Noorderslag weekend in Groningen. good2b dronk een pintje met het Belgische duo...
Nid & Sancy, of in normale burgertaal gewoon Tania Gallagher & Bart Demey, werden bekend met hun Galacticamendum. Hun bootlegs waren op Drum & Bass, Punk en Industrial ge-inspireerde tracks met als instrument niet meer dan een aftandse atari computer en een sampler. Nu als Nid & Sancy maken ze hun eigen tracks, superdansbare punky nummers met een wel heel lekker kantelig rauw randje. Met hun album Talk to the Machine touren ze heel het jaar al België en Nederland door.
Als Nid & Sancy bij mij aanschuiven achterin Desmet, worden ze al snel gespot door hun vriend/vpro-er/3fm-er Luc Jansen. Nu is dat erg grappig als je weet dat het juist Luc is die hen als duo zo groot heeft gemaakt. Of hebben zij zichzelf zo groot bij hém gemaakt? Luc overhandigt Tania een plastic zakje met een hoop cd’s; de demo’s die zij hem ooit stuurden toen ze zichzelf nog Galacticamendum noemden. De albumhoesjes zijn doorboord, met bloed besmeurd, met pleisters beplakt: de verzameling cd’s zouden een geweldige expo vormen.
Nid & Sancy zijn vanavond 14 december 2005 in Desmet voor de uitreiking van de 3voor12 Song van het Jaar. VPRO selecteerde de volgens hen 100 beste tracks van het jaar 2005 en het publiek kon op zijn top 5 stemmen. Zoals altijd op de woensdagavond in de Amsterdamse studio in de Plantagebuurt zijn er ook deze avond een aantal optredens, die live op 3FM worden uitgezonden. De live shows worden deze wel heel speciale avond (want tevens ook de laatste 3voor12 van ’t jaar!) verzorgd door Voicst, Pete Philly & Perquisite, LPG en dus Nid & Sancy. En naast een eigen nummer zullen de artiesten ook een nummer uit de top 100 coveren en deze live spelen.
Welke track gaan jullie vanavond coveren?
Tania: “We wilden wel een rapnummer of iets geks doen maar dat werkte toch niet helemaal voor ons.”
Bart: “Of die eerste single van Franz Ferdinand’s laatste album, Do You Want To, maar eerlijk gezegd vonden we dat toch een heel vreemd nummer met een heel rare structuur. Er klopt eigenlijk niets van dat nummer.”
Tania: “We wilden ook wel Goldfrapp doen, maar dan hadden we een basgitaar nodig en we vonden het wat overdreven om voor 2 nummers zo enorm veel apparatuur mee te gaan nemen...” (Lacht geniepig.) “Dus we besloten een nummer te doen waarbij we dezelfde apparatuur nodig hadden als bij onze eigen track No Fuck All. En dat werd The Good One van The Kills.”
Vaak worden jullie in het hokje ‘Electroclash’ gestopt, maar naar verluidt worden jullie hier een beetje bozig van, hoe zouden jullie zelf jullie stijl omschrijven?
Tania: “Sowieso vind ik al dat ‘labelen’ een beetje flauw, want wat je merkt is dat de muziek meer en meer vermengd wordt. Of het nu electro, funk, pop, of funkpopdoc genoemd wordt... We werken er juist aan om niet zo bestempeld te worden als een electroband, soms weigeren we optredens om niet alleen in één scene te zitten. We spelen vaak in clubs, maar even graag op een rock- of dancefestival. En dat smelt veel meer in elkaar samen, daar zijn we heel blij om.”
Niet alleen door de benaming, maar ook door jullie demopromotie met doorboorde pizzadozen met gesmolten cd-hoesjes en bebloede demo’s hebben jullie een behoorlijke cultstatus verworven. Was het een vooropgezet plan om jullie zo te profileren?
Tania: “Het was niet echt een vooropgezet masterplan... Tis wel lang geleden hoor, zo’n jaar 5 geleden maakten we thuis een nummer wat we besloten op te sturen naar Luc Jansen. Die kenden we toen nog niet en we wilden natuurlijk wel een beetje opvallen tussen al die demo’s. Maar de week erna wilden we weer een nummer maken, ook dit stuurden we op in zo’n maffe verpakking. Dat bleven we een paar maanden doen onder de naam Galacticamendum zodat we gewoon door hem beluisterd zouden worden.”
Hoe kwamen jullie op het idee de naam Galacticamemdum te veranderen naar Nid & Sancy?
Tania: “Een journaliste omschreef ons ooit als de Sid & Nancy van de elektronische muziek. En toen we een nieuw plaatje maakten hebben we de naam Nid & Sancy aangenomen, omdat we dit beter bij ons vonden passen.”
Het is dus niet zo dat er enige gelijkenis qua zelfdestructivisme is met jullie en Sid & Nancy?
Bart: “Helemaal niet. Er zijn trouwens heel veel mensen, vooral de jongeren, die weten niet eens wie Sid & Nancy waren, die hebben geen referentie aan de Sex Pistols ofzo. Daarbij leven wij ook helemaal niet dat rock ’n roll leven, we hebben samen 2 kindjes.”
Ik heb het idee dat jullie nu pas echt gaan doorbreken, met al die optredens in het vooruitschiet, de Melkweg, het Paard, Noorderslag...
Bart: “Ja en er zijn er nog veel meer bijgekomen...”
Tania: “We zijn wel al lang bezig, maar onze plaat begint nu ook in andere landen gedraaid te worden en staan we op compilatiecd’s in Duitsland en Japan. Dus je voelt wel dat er iets gaat gebeuren…”
Vinden jullie dat niet spannend?
Bart: “We vinden het vooral erg grappig. Na onze bootleg plaat zeiden we dat we onze eigen plaat wilden maken en toen probeerde iedereen ons daarvan te weerhouden, omdat volgens hen niemand daar geïnteresseerd in zou zijn. Eigenlijk geloofde niemand in ons album Talk to the Machine.”
Waarom zetten jullie het dan toch door als al jullie vrienden dit afwezen?
Bart: “We hadden gewoon echt géén zin om nog een bootlegplaat te maken.” Tania: “Ook omdat we dat al gedaan hadden, het was plezant maar het was niet wat we de rest van ons leven wilden doen. Want in de eerste plaats maken we zelf muziek en klanken en het zou tegen onze natuur in gaan om verder te gaan met bootlegs. Ook al deed onze plaat Never Mind the Bootlegs het toevallig wel heel goed in Engeland. Want stel je voor, het zou wel heel triestig zijn als je daar dan aan vast zit!”
Waar gaat het nummer No Fuck All eigenlijk over?
Bart: “No Fuck All gaat over de verandering van het gezicht in de muziek. Het is een soort reactie op de vlagen in muziekstromingen. Een tijd geleden had je bands en die heetten allemaal The dit of The dat, die maken allemaal een bepaalde sound, en plots is dat dan weer over. Snap jíj het nog…? Ik ga even een pint halen...”
En weg is Bart.
Tania: “Het is een opsomming van woorden, maar eigenlijk gaat het niet zo zeer over de woordjes zelf. Voor mij is het een song die gaat over: ‘Fuck you all - doe allemaal gewoon wat je zelf wil, en het maakt niet uit.’ Als iemand zegt ‘No Disco’ dan moet je zeggen ‘Ja, wel Disco!’ Doe gewoon wat je wilt en zeg ‘Fuck It’! Eigenlijk is het een zeer positieve song.”
Wat betekent dan No Heart No Soul?
Tania: “In het begin van de elektronische muziek werd het nog gezien als de mindere vorm van muziek maken, alsof het slechts om een knopje indrukken ging, terwijl het zo veel werk is om die knop juist zo te doen klinken! Maar als wij toen speelden, zeiden mensen: ‘Ja, dat is makkelijk, dat kan ik ook.’ Ik vond het heel raar als medemuzikanten dat dan zeiden. Met de lyrics No Heart No Soul lachen we daar ook een beetje om.”
Dat is nu wel veranderd met die behoorlijke aanwezigheid van elektronische muziek vandaag de dag?
Tania: “Ja, vroeger had je de rockscène, de laptopscène, de industrialscène en nu is het echt een blend geworden. Ik denk dat die hokjes toch echt nu aan het verdwijnen zijn. Ik denk dat je gewoon moet doen wat je op dat moment wil doen en je niet druk maken om hoe je wordt omschreven of met wie je wordt vergeleken, zoals we dat ooit werden met T.Raumschmiere. Nu zijn we bezig aan onze nieuwe plaat, maar we weten nog niet precies hoe dat gaat eindigen. Daar willen we ons ook niet zo druk om maken, we willen gewoon fun maken, want daar draait het tenslotte om...”
Nid & Sancy staan donderdag 22 december tijdens Soirée Belge in de Melkweg en op 14 januari staan ze op Eurosonic tijdens Noorderslag. Met meer dan 180 bands en artiesten is Noorderslag het belangrijkste show-case en netwerkevenement van Europa. Wie wil weten wat er speelt in de Nederlandse en Europese popscene kan niet om dit weekend heen.

Deel dit artikel
Back to top