Fashion

Coldcut in Paradiso

Amsterdam - Op 17 januari komt het bijzondere duo van Coldcut naar de kleine zaal van Paradiso. Jonathan More (ex kunstdocent) en Matt Black (computer programmeur) zijn een team sinds midden jaren ’80. Ze werken samen als DJ’s, labelbazen, uitvoerend muzikanten, software ontwikkelaars en VJ's. Samen zijn ze Coldcut: een van de eersten die begonnen met het samplen en knippen & plakken van bestaande platen. De muziek is het best te omschrijven als urban breakbeat: hiphop, ambient dub en jungle.
Jonathan More had een show op het piratenstation Kiss FM en tevens werkte hij in een Londense platenzaak. Hier leerde hij Matt Black kennen: Black was klant en kocht een bootleg. De twee raakten aan de praat en wilden samen deze bootleg gaan bewerken. Dit was het begin van hun vruchtbare samenwerking.
Matt kwam Jonathan helpen bij zijn radioshow, samen brachten het duo in 1987 hun eerste plaat uit, ‘Hey Kids, What Time is it?’. De doorbraak komt als de twee een remix maken van ‘Paid in Full’ van Eric B. & Rakim, met daarin een sample van Ofrah Haza. More en Black specialiseerden zich in het betere knip- en plakwerk. Onder de naam DJ Food brengt het duo een reeks breakbeat-mini-albums uit. Deze kunnen achteraf gezien worden als het begin van de triphop (bron: oor popencyclopedie). De naam wordt overgedragen aan twee andere Engelsen: More en Black gaan zich richten op ‘Coldcut’.
In 1993 richtten Jonathan en Matt het label ‘Ninja Tune’ op: geïnspireerd door een Japans boek over Ninja’s. Het label kwam voort uit het feit dat ze zich niet konden vinden in de commerciële instellingen bij de grote platenmaatschappijen. Ninja Tune ontwikkelde zich tot een toonaangevend electronica label met succesvolle acts als: The Herbaliser, Up, Bustle & Out, DJ Vadim, Amon Tobin, Jaga Jazzist, Mr Scruff, Skalpel en Cinematic Orchestra.
Om hun live shows meer kracht mee te geven en ter promotie van hun werk, ontwikkelden ze hun eigen VJ software: VJAMM. Met dit programma kunnen videobeelden live net zo makkelijk gemixt worden als geluid.
Coldcut staat op dinsdag 17 januari in de kleine zaal van Paradiso. De zaal gaat open om 19.00uur, je kaartje koop je voor €16.

Deel dit artikel
Back to top