Fashion

Bauhaus: Revolutionair Design

Rotterdam - Als er één instituut invloed heeft gehad op de hedendaagse vormgeving en op het kunstonderwijs vandaag de dag, is het wel het Duitse Bauhaus. Zoals je op dit moment de Design Academy in Eindhoven als toonaangevende school op het gebied van design in Nederland kan zien, was dat in de jaren twintig van de vorige eeuw het Bauhaus en dan nog tien keer zo sterk. Het gedachtegoed heeft zich wereldwijd verspreid en legde de basis voor veel avant-garde stromingen van de moderne kunst en design. Museum Boijmans van Beuningen, dat één van de grootste designcollecties van het land bezit, wijdt op dit moment een grote overzichttentoonstelling aan dit beeldbepalende kunstopleidingsinstituut.
Ondanks dat het Bauhaus maar van 1919 tot 1933 heeft bestaan, was het het invloedrijkste en meest innovatieve instituut voor kunstonderwijs in de twintigste eeuw. Oprichter Walter Gropius wordt dan ook gezien als één van de grote vier van de bouwkunst, samen met de andere architecten Le Corbusier, Mies van der Rohe en J.J.P. Oud. Tot 1928 bleef het Bauhaus onder zijn leiding staan. Je moet voorstellen dat het een roerige tijd was: Hitlers invloed was overal te merken en hij zag de academie als een broeinest van communistische ideeën. Je ziet dan ook dat veel bekende docenten van het Bauhaus, zoals Mies van der Rohe, Joseph Albers, Lászlo Moholy-Nagy en Marcel Breuer, naar de Verenigde Staten vertrekken om daar hun gedachtegoed en projecten voort te zetten.
De stijl van het Bauhaus kenmerkt zich door de efficiënte, elegante meubelstukken en gebruiksvoorwerpen. Strak van lijn, eenvoudig van vorm, zeer functioneel: less is more. Het accent van de expositie ligt dan ook op de wisselwerking tussen design dat in de werkplaatsen werd gemaakt en massaproducten die door de industrie op de markt werden gebracht.
Je kunt de expositie ‘Bauhaus: Revolutionair Design’ tot 19 februari bekijken van dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Entree is € 8. (Beeld: Marcel Breuer)

Deel dit artikel
Back to top