Fashion

Haagse Hofmode

Den Haag - Meterslange slepen, glinsterende borduursels in goud en zilver, pastelkleurige baljaponnen met kostbaar kant uit de Belle Epoque: aan de hand van kledingstukken uit de 18de tot 20ste eeuw, ontvouwt zich in de tentoonstelling Haagse Hofmode een verhaal over de hofcultuur uit vervlogen tijden. Het betreft topontwerpen van bekende Haagse en buitenlandse modehuizen, vervaardigd voor de beau monde. Verder toont de expositie - van 15 september t/m 2 december te zien in het Haagse Gemeentemuseum - aan dat deze wereld in veel opzichten nog verrassend actueel is. Naast stukken uit de garderobe van Pim Fortuyn (1948-2002) wordt het geïllustreerd door vormgever van de tentoonstelling Maarten Spruyt; de stylist en art director voor onder andere ontwerpers als Marlies Dekkers, Bernhard Willhelm en Tommy Hilfiger.
Door de aanwezigheid van hof, adel, politiek en ambassades, was La Haye mondain en internationaal georiënteerd: men sprak er zelfs een eigen taal, het zogenaamde 'Hagois', een opmerkelijke mix tussen Nederlands en Frans. Het wereldse karakter van de stad blijkt uit de bewaard gebleven japonnen van hofdames, dames-du-palais en anderen die in hofkringen verkeerden. Zij droegen deze modieuze ontwerpen tijdens ontvangsten, diners, bals, inhuldigingen en huwelijksplechtigheden, maar ook in geval van rouw. In het uitgaansleven kon men zich weliswaar frivoler kleden dan 'aan het hof', maar ook dan beschikte men over Haagse allure.
Naast de grote collectie van jonkvrouw Henriette van de Poll (1853-1946), hofdame van koningin-moeder Emma, zijn er vele bijzondere creaties van hofleveranciers, zoals het bekende Maison Kühne en Maison de Bonneterie te zien. Daarnaast zijn kledingstukken van enkele sterren uit het Haagse uitgaansleven van weleer te bewonderen, zoals van Fie Carelsen (1890-1975), grande dame van het toneel en Else Rijkens (1898 – 1953), een concertzangeres van internationale faam. De temperamentvolle Fie Carelsen leidde een roerig leven aan de zijde van verschillende mannen uit de Haagse society: haar kleding is gemaakt om te schitteren op het toneel en in het uitgaansleven. De elegante creaties van Franse en Engelse couturiers die Else Rijkens droeg, getuigen van het internationale jetsetleven dat zij leidde. Den Haag telde begin twintigste eeuw ook verscheidene dandy’s, onder wie Louis Couperus (1863-1923), die altijd tot in de perfectie verzorgd en gekleed was. In Haagse Hofmode is een camelkleurige overjas te zien, vergelijkbaar met de jas van het standbeeld, waarmee Couperus door Kees Verkade werd vereeuwigd aan het Lange Voorhout.
Haagse Hofmode toont aan dat de Haagse wereld die verleden tijd lijkt, in veel opzichten nog verrassend actueel is. Dit wordt nog eens geïllustreerd aan de hand van enkele topstukken uit de garderobe van Pim Fortuyn (1948-2002), die zich in zijn 'Haagse tijd' graag kleedde als een moderne dandy. Fortuyn had de ambitie om minister-president te worden en zette daarvoor een beproefd wapen in: een onberispelijke garderobe.
Haagse Hofmode is van 15 september tot 2 december 2007 te zien in het Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag 11.00 t/m 17.00 uur. Entree bedraagt €8,50. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus, getiteld Haagse Hofmode. Het boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Waanders en is voor de pirjs van €17,95 onder meer verkrijgbaar bij Boekhandel Athenaeum, Spui 14-16, Amsterdam.

Deel dit artikel
Back to top