Fashion

AIFW: DeformationAmsterdam - Van 27 juli t/m 10 september is als onderdeel van de Amsterdam International Fashion Week (AIFW) de expositie ‘Deformation’ in Studio Apart in Amsterdam te zien.
Bondage is een terugkerend thema in de kunsten. In de meeste bondagetaferelen blijft het lichaam echter, zij het vastgebonden, in neutrale staat. Maar wat gebeurt er wanneer je de bondage zo ver doorvoert dat het het lichaam deformeert?
Deze gedachte intrigeerde de kunstenaars, Paul Blanca (fotograaf), Hester Slaman (modeontwerpster), Roos Arends (sieradenontwerpster) en Vicente Lopez (schilder). De vier kunstenaars gaan een intensieve samenwerking aan, waarbij er sprake is van wederzijdse inspiratie en een cross-over tussen de disciplines, maar zonder compromissen. De elegante, barokke ontwerpen van Hester Slaman en de krachtige sieraden van Roos Arends komen terug in de foto’s van Paul Blanca, waarvan Blanca en Slaman samen de regie in handen hebben. Slaman kiest bewust voor chique avondjurken en opvallende ontwerpen om het contrast te vergroten. Blanca fotografeert op zijn eigen karakteristieke wijze; zwart/wit foto’s gemaakt vanuit emotie en intuïtie. De op glamoureuze wijze uitgedoste modellen op de foto’s zijn gehuld in ontwerpen van Slaman en Arends. Qua pose worden ze tot het uiterste gedreven. De meisjes hangen in visdraad, worden als trekpoppen uit elkaar getrokken en in bizarre houdingen gepositioneerd. Bondage wordt een spel tussen puppetmaster en puppet. Toch kan de beschouwer de indruk niet ontgaan, mede ingegeven door zijn eigen verwachting, dat dit om mooie meisjes gaat in mooie kleding. Maar is dit zo? Waar is het gezicht. Hoe vergankelijk en kwetsbaar is hun schoonheid? Vicente Lopez zoekt als schilder zijn eigen manier om de verregaande bondage vorm te geven in zijn schilderijen. De spanning tussen macht en overgave, de fragiele grens tussen schoonheid en lelijkheid wordt in zijn werk vertaald door een nieuw spanningsveld te onderzoeken. De relatie tussen mens en natuur. Parasiterende planten krijgen de overhand op de mens. De natuur is sterk, confronterend en intens. De thematiek van de expositie ‘Deformation’ doet denken aan het decadentisme van het fin de siècle van de 19e eeuw. Het esthetiseren van de lelijkheid, het zoeken naar uitersten; liefde en pijn, macht en onmacht. Echter gepositioneerd in de huidige modewereld.
Studio Apart bevind zich op de Prinsengracht 715, Amsterdam en is geopend op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 10u. tot 18u. Donderdag van 10u. tot 21u. Zaterdag en elke eerste zondag van de maand van 12u. tot 17u. Toegang is gratis. Voor het volledige programma van de AIFW kijk je op Amsterdam International Fashion Week.com.

Deel dit artikel
Back to top