Fashion

John Galliano's eerste interview na ondergang

Onlangs lieten we weten dat John Galliano een diepte-interview heeft gegeven aan Vanity Fair. De designer doet boekje open over de alcohol- en drugsverslaving die in februari 2011 tot de antisemitische uitspraken en uiteindelijk een ontslag bij Dior leidde. Wij hebben de belangrijkste info uit het interview voor je verzameld!

In het julinummer, dat vanaf 7 juni verkrijgbaar is, vertelt de voormalige creative director van Dior openhartig over zijn ondergang.

"Ik heb nooit drank of iets anders nodig gehad om creatief te kunnen zijn," vertelt John Galliano. "In het begin was alcohol een hulpmiddel voor mij. Ik gebruikte het om te kunnen slapen na collecties, maar na een paar dagen was ik er overheen. Maar met meerdere collecties, ging ik ook meer drinken, totdat het een verslaving werd. Toen kwamen er pillen om in slaap te kunnen komen. En toen kwamen er andere pillen, omdat ik niet stopte met trillen. Ik dronk grote flessen met sterke drank. Vodka of vodka-tonic. En wijn, om mij te helpen met slapen. Fout, natuurlijk. Tegen het einde aan maakte het niet meer uit, zolang ik eraan kon komen. Ik slaagde er wel in om de stemmen te stoppen. Ik had al die stemmen in mijn hoofd, zoveel vragen, maar ik heb nooit een seconde zou toegegeven dat ik een alcoholist was. Ik dacht dat ik het kon beheersen. Ik leefde in een bel."

Ondanks zijn pogingen kon Galliano zijn destructieve gedrag niet stoppen: "Ik trilde, ik sliep soms vijf dagen niet. Ik ging naar de boekenwinkel voor zelfhulpboeken, maar ik was in ontkenning. Dus dan ging weer naar de sportschool." Zowel het hoofd van Dior Sidney Toledano als de baas van LVMH Bernard Arnault probeerden door te dringen tot de designer. Galliano reageerde door zijn T-shirt op te tillen, zijn torso te laten zien en de vraag te stellen: "Does this look like the body of an alcoholic?"

John Galliano weet zelf weinig meer van het incident in het Parijse café dat leidde tot het ontslag bij Dior. De antisemitische uitspraken van de designer werden door twee jonge vrouwen met een mobiele telefoon opgenomen en gingen vervolgens de wereld over. Galliano: "Toen iedereen naar me toe kwam om te vertellen wat voor verschrikkelijks ik had gedaan, bleef ik rondlopen en nadenken over wat er was gebeurd. Mijn assistent vertelde me over de video. Toen ik het zag moest ik overgeven. Ik was verlamd van angst. Het voelde alsof ik de straat was overgestoken en geraakt was door een bus en het bloed vervolgens uit mijn benen was gestroomd. Ik probeerde er achter te komen waarom ik deed wat ik deed. Ik realiseer me nu dat ik zo fucking boos was op mijzelf, dat ik het meest hatelijke zei wat mogelijk was."

Gallino is nu twee jaar nuchter en heeft zijn eerste stapjes terug in de fashion wereld gemaakt. Zo mocht hij de trouwjurk van Kate Moss ontwerpen. "Het heeft mij gered, want het was mijn creatieve rehab. Ze daagde mij uit om mijzelf weer te zijn," vertelt de designer. En in februari jl. mocht John Galliano Oscar de la Renta in zijn atelier bijstaan tijdens de New York Fashion Week. Hij blijft daarom positief over de toekomst: "Het klinkt bizar, maar ik ben dankbaar voor wat er is gebeurd. Ik heb zoveel geleerd over mijzelf. Ik heb de jongen dat zo graag mooie dingen wilde maken, die ik was kwijtgeraakt, herontdekt. I am alive."


John Galliano in Vanity Fair juli 2013

Deel dit artikel
Back to top