Fashion

Doortjes Vintage Diary #9

Zilverblonde haren, ogen met perfecte zwarte kohl en een zwarte panty. Dit was Edie Sedgwick. Ze had geen eenvoudige jeugd, ook al kwam ze uit een rijke familie met een hoge sociale status. Haar vader was een narcistische man die veelvoudig uitstapjes maakte buiten het huwelijk. Eén van haar broers was suïcidaal en een andere broer kwam jong om het leven door een motorongeluk. Dit alles bij elkaar zorgde ervoor dat ze op jonge leeftijd anorexia kreeg.

Edie

Edie

Edie

Edie verhuisde van Massachusetts naar New York en verwerkte daar een beetje wat ze allemaal te voorduren had gehad met haar twee gestorven broers en haar eigen ziekte. Ze spendeerde haar volledige fortuin van de erfenis uit ellende aan kleding, make-up en sieraden. Een hoop narigheid, maar gelukkig was er iemand die iets in haar zag en haar kwaliteiten naar voren wilde laten komen. In maart 1965 ontmoette Andy Warhol en Edie elkaar. Vanaf dat moment was ze steeds vaker te vinden in The Factory, de studio van Andy waar hij filmde en werkte. Samen werkte ze aan films waar Edie in acteerde, dit vaak onder invloed van drugs.

Edie

Edie

Edie

Tijdens deze periode was het ook dat Edie haar bekende look ontwikkelde; zwarte panty, miniscule jurkjes en grote kroonluchterachtige oorbellen. Ze knipt haar haar af en kleurde het zilver met zilverspray, net als de pruiken van Andy. Warhol betitelde haar als zijn ‘Superstar’ en ze werden tijdens sociale evenementen vaak samen vastgelegd op de foto. De films die ze samen maakte werden voornamelijk in The Factory zelf getoond en haalde de reguliere bioscopen zelden. Helaas vond Edie toch vroeg haar dood, op haar 28ste stierf ze in haar bed door een overvloed aan medicatie en alcohol.

Edie Edie

Een tragisch verhaal over het leven van een iconisch persoon. All the good die young, en dit geldt ook zeer zeker voor haar. In 2006 is er een film over haar leven gemaakt, Factory Girl met Sienna Miller in de hoofdrol. Zeker een aanrader!

Edie

Edie

 

Liefs, Doortje Vintage

Deel dit artikel
Back to top