Fashion

Thierry Mugler: fierce futurisme

De schouders zijn eind jaren '80 breder dan breed. Voor vrouwen die de standaard schoudervullingen dan nog niet uitgesproken genoeg vinden, is er Thierry Mugler. Zijn futuristische en über vrouwelijke ontwerpen met de nodige curves fascineren fashionista’s die een statement durven te maken.

Thierry Mugler: fierce futurisme vogue germany

Vintage Thierry Mugler op de cover van Vogue Germany uit februari 2010

Momenteel staat Nicola Formichetti aan het hoofd van modehuis Mugler, maar laten we eerst bij het begin beginnen. Oftewel: met meneer Mugler himself. Hij wordt geboren op 21 december in het Franse Strasbourg (Straatsburg op z’n Hollands). Zijn enorme creativiteit komt al snel naar buiten, want op de basisschool tekent hij liever dan dat hij huiswerk maakt en op z'n 9e begint hij met het volgen van lessen in klassieke dans.

Thierry Mugler: fierce futurisme schets

Kekke schetsen maakt Thierry Mugler al bijna z'n hele leven

Op 14-jarige leeftijd nemen zijn dansambities serieuze vormen aan en sluit hij zich aan bij de balletgroep van de Opéra national du Rhin. Tegelijkertijd wordt hij onderwezen in interieurontwerp aan de Strasbourg School of Decorative Arts. Als Mugler 24 is, verruilt hij hometown Straatsburg voor fashion capital Parijs. Daar begint hij met het ontwerpen van kleding voor een trendy boetiekje genaamd 'Gudule'.

Als freelancer gaat hij regelmatig aan de slag voor grote modehuizen uit Parijs, Milaan, Londen en Barcelona. In 1973 heeft hij meer dan genoeg ervaring opgedaan en lanceert hij zijn eerste eigen collectie: 'Café de Paris'. Kort daarna opent Mugler zijn eerste store in Parijs en zet hij zijn eigen merk op. In de jaren '80 en '90 komt de internationale faam om de hoek kijken en boekt Mugler commerciële successen.

thierry mugler fierce futurisme jerry hall

Thierry Mugler in de nineties met topmodel Jerry Hall

Op verzoek van het Chambre Syndicale de la Haute Couture showt de ontwerper in 1992 zijn eerste haute couture collectie. Mugler hult 'zijn' vrouwen in supervrouwelijke en krachtige outfits met extra accenten op de schouders en heupen. Inspiratiebronnen als amazones, robots, exotische beesten, vampieren, stripboeken en het digitale tijdperk zijn duidelijk terug te zien in de sexy kleding.

Van zijn tijd in de balletwereld heeft hij geleerd dat je enorm veel kunt bereiken met goede aankleding en dat ieder detail belangrijk is. Elke Mugler show is dan ook gegarandeerd een spektakel.

thierry mugler fierce futurisme collage2

Thierry Mugler: fierce futurisme collage3

Thierry Mugler: fierce futurisme collage1

Weetje: In 1993 verschijnt één van Mugler's creaties op het witte doek, namelijk om het lijf van Demi Moore in 'Indecent Proposal'.

Thierry Mugler: fierce futurisme indecent proposal

Demi Moore in 'Indecent Proposal' in een Muglertje

Zoals iedere duizendpoot uit de mode-industrie doet Mugler tijdens zijn hoogtijdagen nog veel andere dingen. Zo brengt hij in 1988 een bomvol fotoboek uit, 'Thierry Mugler, Photographe', en regisseert hij korte films, commercials en videoclips. Het bekendste voorbeeld hiervan is waarschijnlijk George Michael's 'Too Funky' (1992), met topmodellen en extravagante Mugler designs in de hoofdrol. Verder brengt hij meerdere parfums uit en ontwerpt hij kostuums voor musicals, concerten, theaterstukken en opera's.

'Too Funky' van George Michael

Thierry Mugler: fierce futurisme parfum

Campagnes voor 'Angel' (1992) en 'Alien' (2005)

In 2000 vertrekt Thierry Mugler bij zijn eigen merk, maar helemaal met mode stoppen doet hij gelukkig niet. Zijn grootste succes in het nieuwe millennium boekt de spierbundel dankzij Beyoncé. In 2009 huurt de nachtegaal en fierce woman hem namelijk in als artistic advisor voor haar 'I Am... World Tour'. Hiervoor deelt hij zijn visie met haar over - uiteraard - de kostuums, het licht, het decor en de choreografie. Ook heeft Queen B al eerder outfits van zijn hand gedragen in verschillende videoclips.

Thierry Mugler: fierce futurisme beyonce

Mugler met de fabulous Beyoncé

Thierry Mugler: fierce futurisme beyonce2

Thierry Mugler: fierce futurisme beyonce collage

Beyoncé in vintage en recentere Mugler outfits

Nadat er al flink wat jaren geen Mugler shows meer zijn geweest, neemt Nicola Formichetti er in september 2010 het roer over. Samen met head of women's design Sébastien Peigné en BFF Lady Gaga zet hij het uitgesproken merk weer op de modekaart. Met flinke schouderpartijen, dierlijke invloeden, alien-esque looks en zo min mogelijk printjes blijft Formichetti de grondlegger van het merk trouw.

Thierry Mugler: fierce futurisme nicola

Nicola Formichetti, Lady Gaga en Sébastien Peigné

Thierry Mugler: fierce futurisme nicola collage

Verschillende looks uit de drie Mugler collecties van Formichetti

Thierry Mugler: fierce futurisme lady gaga

Lady Gaga in Formichetti's eerste show voor Mugler

Wie zie jij liever ontwerpen voor Mugler: Thierry Mugler zelf of Nicola Formichetti?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top