Fashion

Terug in de tijd met: de capuchon

Of hij nou celebrities voor bemoeizuchtige paparazzi moet beschermen of wordt ingezet om onze eigen kapsels af te schermen tegen fikse regenbuien, de capuchon is er voor iedereen. Hoog tijd om deze geweldige uitvinding in de spotlights te zetten!

De paraplu is in tijden van regen de grootste vriend van Dutch girls. Maar laten we vooral de o zo praktische capuchon niet vergeten, die menig outfit bovendien een instant cool geeft.

terug in de tijd met de capuchon tommy ton

Hanneli Mustaparta vastgelegd door Tommy Ton

terug in de tijd met de capuchon citizen couture

Citizen Couture

terug in de tijd met de capuchon tommy ton2

Tommy Ton

terug in de tijd met de capuchon streetpeeper

Streetpeeper

terug in de tijd met de capuchon william yanWilliam Yan

terug in de tijd met de capuchon citizen couture2

Blogger Rumi van Fashion Toast

Als we terug in de tijd gaan met de capuchon, beginnen we in het Europa van de Middeleeuwen. Hier worden veelvuldig korte capes met kappen gedragen, die in het Frans 'chaperons' heten. Op den duur komen er naast de korte exemplaren ook langere (bijvoorbeeld voor monniken) en wat meer extravagante varianten bij. Daarnaast zijn er veel losse hoods op straat te spotten. De capuchons zien er in die periode eigenlijk niet eens heel anders uit dan nu, al lopen ze tegenwoordig nog maar zelden uit in een punt.

terug in de tijd met de capuchon roodkapje

Amanda Seyfried als een modern Roodkapje in de film Red Riding Hood, een verhaal dat oorspronkelijk uit de 17e eeuw komt

Mannen dragen lange tijd capuchons van zachte stofjes onder hun hoeden voor wat extra warmte. De capuchons die vrouwen over hun hoofd trekken zijn vaak meer nauwsluitend en gemaakt van zowel zachte als stijvere stoffen. Later, in de 18e en 19e eeuw, wordt voor chique dames met gigantische kapsels de gestrikte 'calash' ontwikkeld. Deze losse, lichte en extra grote capuchon beschermt de lokken, zonder ze te pletten.

terug in de tijd met de capuchon calash2

Prent met een calash uit de 18e eeuw

Terug in de tijd met de capuchon calash

Een groene calash uit het begin van de 19e eeuw

Natuurlijk maakt de capuchon ook buiten Europa regelmatig een verschijning. Zo vormt de capuchon een belangrijk onderdeel van de parka's van Inuit uit Groenland en Canada. De hood beschermt ofwel het hoofd van de drager, ofwel het kindje dat op de rug van moederlief hangt tegen de strenge vorst. In Japan dragen samurai krijgers een soort capuchons slash helmen die gemaakt zijn van metalen plaatjes. Obviously dient deze variant eerder voor bescherming tegen wapens dan een koude bries.

Ons favoriete item met capuchon is toch wel de sportieve hoodie. Deze gekapte sweater wordt in de thirties in de Verenigde Staten geïntroduceerd en het kledingstuk is daar nog steeds een groot succes, vooral onder jongeren. In de jaren '70 wordt 'ie mede dankzij de hip hop cultuur een gigantische hit. Vooral de stoere uitstraling en de 'anonimiteit' die een capuchon over je hoofd meebrengt spreekt veel mensen aan. Opvallend: pas in de nineties krijgt een sweatshirt met capuchon de naam 'hoodie'.

Weetje: In winkelgebieden in onder meer Australië, Engeland en Amerika is er meerdere malen een verbod op hoodies uitgeroepen. Dieven gebruiken namelijk té vaak een capuchon om beveiligingscamera's te slim af te zijn.

terug in de tijd met de capuchon rocky

De hoodie van filmheld Rocky Balboa a.k.a. Sylvester Stallone

terug in de tijd met de capuchon stockholm streetstyle

Stockholm Streetstyle

Ben jij fan (geworden) van de capuchon en wil je hoe je 'm het beste kan dragen? Kijk de kunst dan af van celebs als Rihanna, streetstyle iconen en internationale catwalks!

terug in de tijd met de capuchon rihanna collage

Rihanna loves her hoodies

terug in de tijd met de capuchon balenciaga ss10

Balenciaga spring-summer 2010

terug in de tijd met de capuchon catwalk collage

Burberry en Chanel spring-summer 2012

terug in de tijd met de capuchon christian cota f11

Christian Cota fall 2011

terug in de tijd met de capuchon streetstyle collage

Streetstyle inspiratie van Garance Doré, Vanessa Jackman en Stockholm Streetstyle

Wij shopten een paar pretty items voor je, stuk voor stuk met een praktische hood!

terug in de tijd met de capuchon shopping collage

1. Sportieve trenchcoat van Soaked in Luxury (€ 121,95) via We Like Fashion

2. Mouwloos jurkje met grafische print van Modström (€ 94,95) via We Like Fashion

3. Rode sweater met print van I Love Leon (€ 99,95) via We Like Fashion

4. Grijs joggingvestje van MBYM (€ 69,95) via We Like Fashion

Heb jij veel items met een capuchon in je kledingkast hangen?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top