Fashion

Terry Richardson

Dat Terry Richardson een populaire fotograaf is in Amerika en daarbuiten, mag je gerust een understatement noemen. Maar ondanks alle fans, feestjes en grote klussen, verliep zijn carrière in de mode-industrie niet altijd even soepeltjes. Wij vertellen je alles over deze immer (op foto's) lachende fotograaf. Thumbs up!

Preuts is fotograaf Terry Richardson niet en dat zie je duidelijk terug aan de vaak nogal pikante kiekjes die hij van de grootste modellen en actrices maakt. And might we note: dit doet hij in opdracht van bladen en merken als Vogue, Yves Saint Laurent en Times Magazine. De foto's die hij maakt van politici en muzikanten zijn meestal wat meer behouden, al zijn Richardson's pics nooit helemaal braaf. Alles wat Terry voor een shoot nodig heeft is een celebrity, een witte achtergrond en zijn camera met heftige flitser erop.

terry richardson streetstyle

Terry Richardson

Terry Richardson covers collage

Slechts vier van de vele covers die Richardson fotografeerde

terry richardson ad collage

Campagnes voor sieradenontwerper David Webb en modemerk Lacoste

Terry's vader, de aan schizofrenie en drugsverslavingen lijdende Bob Richardson, was net als hijzelf modefotograaf. Toch speelt hij tijdens zijn jeugd in de hills van Hollywood liever basgitaar in de punk rock band 'The Invisible Government', dan dat hij foto's maakt. Op high school is hij naar eigen zeggen enorm verlegen en heeft hij totaal geen social skills. Allebei eigenschappen waar hij in loop der jaren duidelijk overheen is gegroeid. Als zijn bandje na vijf jaar spelen uit elkaar gaat, wordt Terry door zijn moeder geïntroduceerd aan fotograaf Tony Kent. Vervolgens gaat hij als assistent van Kent aan de slag.

In de jaren daarna zet hij de ene na de andere beroemdheid op de gevoelige plaat. Muzikanten en politici (zelfs president Obama!) fotografeert hij dus ook, maar zijn voorkeur lijkt uit te gaan naar modellen en actrices. Iedere maand weer zien we fashion editorials, covers en campagnes met de meest gevraagde modellen binnenkomen, gemaakt door Richardson.

terry richardson president obama thumbs up

Terry Richardson schakelt moeiteloos over van Lindsay Lohan en Paris Hilton naar Barack Obama, president van de US of A

terry richardson opening ceremony lindsey wixson

Lindsey Wixson door Terry Richardson

En die vaak jonge modellen vormen als het ware de kink in de kabel die Richardson's carrière heet. Zijn omgang met modellen is namelijk al vaak bekritiseerd, onder meer door de Deense Rie Rasmussen en Jamie Peck. Deze modellengroep beschuldigt Richardson ervan seksueel misbruik te maken van de jonge vrouwen die hij fotografeert in zijn studio. Jamie Peck beweert dat, toen ze als 19-jarige door Terry Richardson werd gefotografeerd, hij zich niks aantrok van het feit dat zij haar onderbroek aan wilde houden (ze was ongesteld en hij stelde voor om haar tampon als accessoire te gebruiken in de shoot...) en zij hem seksueel moest bevredigen. Niet de minste beschuldigingen natuurlijk. En dat er op internet veel 'zelfportretten' van Richardson ronddwalen, waarop hij frontaal naakt is te zien, werkt wat dat betreft niet in zijn voordeel.

Maar tegenover die modellen staan een nog veel grotere groep modellen die beweert dat Richardson de goed- en gezelligheid zelve is. Zo zul je Nederlandse topmodellen als Lara Stone en Doutzen Kroes geen kwaad woord over hem horen zeggen. Bovendien is de fotograaf omringd door beroemde modevriendjes als Olivier Zahm (van Purple Magazine), Marc Jacobs en Carine Roitfeld, die hem altijd zullen beschermen. De grote klussen blijven in ieder geval binnenstromen, en wij hebben zo het idee dat Terry 'thumbs up' Richardson een blijvertje is.

terry richardson zelfportret groot

Zelfportret van Terry, met de duim van Marloes Horst in een bijrol

terry richardson purple naakte modellen

Het soort foto's dat de geruchten over Richardson in stand houdt

terry richardson nederlandse modellen collage

Lara Stone, Daphne Groeneveld, Doutzen Kroes en Saskia de Brauw hadden geen problemen met Terry

Ben jij fan van Terry's foto's? (Zo ja, bezoek dan zijn officiële site, waar hij regelmatig nieuwe kiekjes opzet.)

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top