Fashion

Fleur: Hollandse modellen on top

Nederland mag dan relatief klein en onbelangrijk in de modewereld lijken, toch zijn onze modellen in het buitenland big business. Uiteraard blijft Doutzen Kroes ons ultieme Hollandse paradepaardje, maar als je het mij vraagt heeft ze er serieuze concurrentie bij gekregen uit tamelijk onverwachte hoek.

Niemand had verwacht dat de carrière van Patricia van Vliet zo'n run zou nemen, lang nadat ze als deelneemster het programma Hollands Next Top Model had verlaten. De mooie blondine die lijdt aan de ziekte van Crohn, moest helaas vroegtijdig het programma verlaten en eindigde op een vierde plaats. Daarna werd het een tijdje heel erg stil rondom het beginnende model.

-

Ik moet toegeven dat ik haar helemaal vergeten was tot ik haar opeens op de catwalk van Louis Vuitton terug zag tijdens de Fashion Week in Parijs waar ze de show mocht openen. Patricia is voor mijn dan ook dé verrassing van afgelopen jaar en wie haar een beetje in de gaten houdt kan beamen dat het de nuchtere Patricia sindsdien voor de wind gaat. Hoewel ik hiermee niet wil zeggen dat het haar aan komt waaien. Ik denk namelijk dat Patricia het bewijs is dat wilskracht en doorzettingsvermogen de kracht van een echt topmodel zijn.

Nooit eerder werd een deelneemster uit Hollands Next Top Model zo succesvol en dat terwijl Patricia in Hollands Next Top Model zeker niet tot de favorieten van de jury behoorde. Op haar Hyves liet Patricia destijds weten teleurgesteld te zijn dat ze op een vierde plaats was geëindigd en niet de kans had gekregen om haar twee laatste jurken te showen.

Aan catwalk ervaring geen gebrek meer voor Patricia. Op de catwalk bij Louis Vuitton en schitteren in de nieuwe campagne van Balenciaga en ook konden we haar bewonderen in de Britse Vogue waarmee ze nu al tot de 50 beste modellen van de wereld behoort. Een CV waar ieder topmodel jaloers op zal worden. Wie het laatste lacht, lacht het best moet Patricia hebben gedacht. Want zeg nou zelf: hoeveel topmodellen heeft de modellenrace op RTL nou eigenlijk echt opgeleverd? Verder dan Nederland schoppen de meeste deelneemsters het niet. De laatste editie werden de Nederlandse modellen zelfs met de Belgische wannabe's samengevoegd en ging het format van Tyra Banks verder onder de naam Benelux Next Top Model. Internationalisering of gebrek aan kijkcijfers? Hoe dan ook het blijft jammer dat niet meer modellen uit deze programmareeks doorbreken in het buitenland.

Toch zijn er in de geschiedenisboeken veel Nederlandse modellen terug te vinden, die het in het buitenland stuk voor stuk uitstekend hebben gedaan. Wat is hun geheim? Zijn het hun ellenlange benen, heldere ogen en serene huid of is het hun no nonsens houding? De Nederlandse nuchterheid die tot ver over onze landgrenzen gewaardeerd wordt. Een uitzondering hierop is natuurlijk Karen Mulder die het modellenleven wat minder goed aankon, maar verder valt bij menig Nederlands topmodel geen divagedrag te bespeuren. Laten we hopen dat deze traditie zich voort blijft zetten en er nog veel internationale modellen van Nederlandse bodem het topniveau zullen bereiken. (Fleur Le Guen)

Lees hier alle blogs van Fleur!

Deel dit artikel
Back to top