Fashion

Grace Coddington

Grace Coddington, creative director bij de Amerikaanse Vogue, staat wat naamsbekendheid in de schaduw van collega en bazin Anna Wintour. Vanwege haar enorme talent, bijzondere carrière en toch wel opvallende verschijning (lees: kapsel) zetten wij ditmaal graceful Grace in de spotlights.

De rechterhand van Anna Wintour, die stylist met dat enorme bos rode haar... Veel mensen herkennen Grace Coddington wel, maar minder weten wie of wat zij nou precies is. Jammer, want de carrière van dit voormalig model is er één om U tegen te zeggen. Ze is al dertig jaar werkzaam als veel gevraagd stylist en IJzeren Anna geeft met alle liefde toe dat zij en haar team niet zonder Grace kunnen: “She’s our jewel in the crown”.

grace coddignton bfa 2009

Grace Coddington op de rode loper van de British Fashion Awards in 2009. Ze won dat jaar de Isabella Blow Award for Fashion Creator.

Al lang voordat de in 1941 geboren Grace Coddington de overstap van Wales naar fashion city Londen maakt, is ze geobsedeerd door mode en Vogue. De modebijbel is dan haar enige link naar de door haar geliefde modewereld, gezien ze in een afgelegen dorp woont waar mode niet bepaald een hot topic is. Eenmaal wonend in Londen wint ze als tiener een modellenwedstrijd van de Britse Vogue. Grace trekt zich gelukkig niks aan van mensen die haar ‘niet blond’ of ‘niet knap genoeg’ noemen en haalt de ene na de andere grote modellenklus binnen.

grace coddington jonge jaren collage

Grace Coddington aan de slag als model; links op de cover van een Vogue uit 1962.

Als Grace 26 jaar is, verliest ze door een auto-ongeluk één van haar oogleden. Dit wordt verholpen door plastische chirurgie, maar werken als model besluit ze niet meer te doen. Bovendien blijkt Grace nog veel meer in zich te hebben dan ‘alleen’ model zijn. Twee jaar na het ongeluk wordt de creatieve redhead geïnterviewd door een journalist van de Britse Vogue. Zij is zó onder de indruk van Grace, dat zij haar aanneemt als junior editor. Na negentien jaar voor het Britse modeblad te hebben gewerkt, gaat Grace overseas en wordt ze ingehuurd door Calvin Klein. In diezelfde periode ontmoet ze haar huidige partner, haarstylist Didier Malige.

In 1988 maakt ze haar laatste carrière switch tot dusver; samen met Anna Wintour gaat ze aan het werk voor Vogue US, waar ze zich creatief directeur mag noemen.

grace coddington anna wintour front row chanel

Het is lachen, gieren en brullen met Grace en Anna. Nou ja, in dit geval tenminste.

grace coddington tommy ton jak and jil prada

Grace Coddington gekiekt in Prada, door Tommy Ton van streetstyle blog Jak & Jil.

Zo rustig als Grace als persoon overkomt, zo uitbundig is ze als het op styling aankomt. De gevierd stylist houdt ervan om veel volume, kleur, gimmicks, prints en thema's in haar shoots te verwerken. Daarmee vormt zij juist zo'n goede tegenhanger voor de wat meer conservatieve en op business gerichte Anna.

grace coddington vogue werk

grace coddington vogue werkII

Twee van de vele shoots die Grace voor Vogue US heeft gestyled.

Als Grace Coddington voorheen niet bepaald bekend was buiten het modewereldje, heeft de documentaire The September Issue daar in ieder geval een beetje verandering in gebracht. In de docu, die het Vogue team volgde tijdens het maken van de September Issue van 2007, is er namelijk een glansrol weggelegd voor de creative director van de modebijbel.

In de film kom je meer over de persoon achter de stylist te weten. Nog belangrijker: je ziet al het harde werk en alle liefde die Grace in haar prachtige producties steekt (ook al wordt de helft door Anna in de prullenbak gegooid). Bekijk hieronder een mooi fragment uit The September Issue, waarin Grace een bezoekje brengt aan Versailles.

 

Als fan van Grace Coddington moeten we nog een exemplaar van het fotoboek Grace: Thirty Years of Fashion at Vogue uit 2002 weten te veroveren. Er zit bovendien een must read over de stylist aan te komen, want ze heeft dit jaar haar memoires verkocht voor een schamele 1,2 miljoen dollar.

Wat vind jij van Grace Coddington en haar werk voor Vogue?

(Door: Joyce)

Deel dit artikel
Back to top