Health

Ochtendhumeur? Dit is hoe muziek jouw humeur beïnvloedt

Ochtendhumeur? Dit is hoe muziek jouw humeur beïnvloedt

Stress, last van een ochtendhumeur of even je dag niet? Zet dan eens je favoriete muziek op en je gaat je gegarandeerd beter voelen. Muziek blijkt namelijk een positieve invloed te hebben op je humeur. Ben je benieuwd hoe dit precies werkt? Lees dan snel verder, wij leggen het je uit!

Wat gebeurt er in de hersenstam?

Er zijn meerdere verklaringen voor de relatie tussen muziek en emoties. Volgens hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder heeft één verklaring te maken met de plek waar alles wat je hoort binnenkomt: de hersenstam. Hier worden belangrijke functies geregeld, zoals hartregulatie, bloeddruk en ademhaling. En omdat hier die klanken van de muziek ook binnenkomen, gaat je hartslag en ademhaling synchroniseren met het ritme van de muziek.

Ga maar eens na bij jezelf, wat gebeurt er als jij luistert naar hele rustige muziek? En wat gebeurt er als je heavy metal opzet? Je gaat merken dat je met rustige muziek tot rust komt, terwijl heavy metal muziek juist het tegenovergestelde effect heeft.

Lees ook: Waarom muziek super goed is voor je (mentale) gezondheid

Ingevulde verwachtingen

Volgens Erik Scherder heeft een andere verklaring te maken met ingevulde verwachtingen. Op het moment dat jij een nummer opzet, ga je er met een bepaalde verwachting naar luisteren. Misschien ‘kijk je uit’ naar een mooi stukje tekst of naar een mooie uithaal. Op het moment dat deze verwachting ingevuld wordt, komen er opiaten (=pijnstillers) vrij in je hersenen. Deze stoffen hebben wat weg van endorfine en geven je een geluksgevoel, wat op zijn beurt ook het beloningssysteem activeert. De amandelkern, die gevoelig is voor angst, somberheid en depressie, krijgt een remmend signaal vanuit de frontale netwerken in de hersenen. Het onderdrukt dus de nare gevoelens, waardoor je een beter gevoel krijgt.

Dopamine en oxytocine

Nóg een verklaring voor de invloed van muziek op jouw humeur, is de dopamine die vrijkomt door muziek. Wanneer jij luistert naar muziek dat je leuk vindt, komt er dopamine vrij in je hersenen. Deze stof komt ook vrij wanneer je bijvoorbeeld verliefd bent. Het geeft een gevoel van geluk én dus zorgt het voor een beter humeur. Daarbij komt er in je hersenen oxytocine vrij wanneer jij muziek maakt met anderen. Dit stofje, ook wel ‘liefdeshormoon’ genoemd, zorgt ervoor dat jij je verbonden voelt met die andere mensen. Het creëert een gevoel van vertrouwen en eenheid.

Lees ook: Dit is dé perfecte muziek voor op jouw bruiloft (bedankt Bridgerton!)

Bron: Radar.avrotros.nl en Psycholoog.nl
Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top