Health

Waarom muziek super goed is voor je (mentale) gezondheid

Waarom muziek super goed is voor je (mentale) gezondheid

Luister jij veel naar muziek? Dan hebben wij goed nieuws! Muziek is niet alleen heel vermakelijk om naar te luisteren, het blijkt ook nog eens super goed te zijn voor je (mentale) gezondheid. Benieuwd hoe dit precies werkt? Lees dan snel verder!

Verbindend effect

Muziek raakt mensen op veel verschillende niveaus. Zo heeft het om te beginnen een verbindend effect. Zet bijvoorbeeld eens een aantal muzikanten uit verschillende landen bij elkaar, na een tijdje ontstaat er waarschijnlijk vanzelf een eenheid.

Het verbetert je workout

Muziek heeft ook effect op jouw workout. Sport jij mét muziek, dan train je namelijk harder en effectiever dan zónder muziek. Het zorgt ervoor dat je je minder snel vermoeid voelt en het geeft tijdens het sporten mogelijk een extra energie boost.

Lees ook: Dit is dé perfecte muziek voor op jouw bruiloft (bedankt Bridgerton!)

Positief of negatief effect op je eetpatroon

Het klinkt misschien gek, maar muziek heeft zelfs invloed op je eetpatroon. Rustige muziek zorgt namelijk voor een ontspannen sfeer, wat er weer voor zorgt dat je minder en langzamer eet. Harde, drukke muziek zorgt daarentegen juist voor een ongezonder eetpatroon waarin je veel en snel eet.

Ruimtelijk inzicht, productiviteit en creativiteit

Met behulp van muziek vergroot je soms je ruimtelijk inzicht, productiviteit en creativiteit. Er wordt zelfs beweerd dat je IQ voor ruimtelijk inzicht mogelijk met 9 omhooggaat, als je regelmatig naar bepaalde muziek luistert.

Positieve invloed op lichaam

In het onderzoek van dr. Hans Jeekel, van de Erasmus Universiteit, waarin hij onderzocht wat het effect is van muziek bij iemand die op een operatietafel ligt, is iets opvallends geconstateerd. Het bleek namelijk dat patiënten die muziek horen voor, tijdens en na de operatie minder pijn ervaren, minder medicatie nodig hebben en een voorspoediger herstel hebben. Muziek zorgt er namelijk voor dat oxytocine, dopamine en endorfine vrijgegeven worden in de hersenen. Deze hormonen en neurotransmitters zorgen voor een betere stemming en pijnverlichting, wat zowel acute als chronische pijn vermindert.

Dit werkt overigens niet hetzelfde met elke muzieksoort. Muziek met het ritme van je hartslag en muziek waar de patiënt blij van wordt blijken het beste te werken.

Hoewel de resultaten van het onderzoek duidelijk zijn, wordt muziek vooralsnog niet ingezet in ziekenhuizen. Of dit in de toekomst wel gebruikt gaat worden, zal de tijd ons leren.

“Muziek is als een sleutel waarmee je toegang krijgt tot bepaalde delen van de hersenen die anders voor je gesloten blijven.”

- Artur Jaschke, klinisch neuromusicoloog

Kalmerend effect

Rustige muziek werkt kalmerend. Het verlaagt namelijk de bloeddruk en vertraagt de hartslag. Muziek zorgt er op deze manier voor dat je minder stress en angst ervaart. Dit heeft ook een positief effect op je slaappatroon.

Lees ook: Hoe dansen je mentale gezondheid verbetert

Relatie tussen muziek en je geheugen

Zelfs bij mensen met dementie maakt muziek mogelijk herinneringen los. Ook als er geen gesprek meer mogelijk is, worden de hersenen bij het horen van de juiste melodie geactiveerd. Er bestaat een duidelijke link tussen muziek en je geheugen. En wanneer je regelmatig naar muziek luistert, word je hersenactiviteit ook gestimuleerd.

Effect op mentale welzijn

Zit jij mentaal niet zo lekker in je vel? Dan laat muziek jou beter voelen. Muziek heeft namelijk effect op je emoties. Zo heeft rustige muziek een kalmerend effect en geeft jouw lievelingsmuziek jou een vrolijk gevoel. Door (je favoriete) muziek te luisteren komen er meerdere stofjes vrij in je hersenen, één daarvan is dopamine. Dit is een hormoon dat de mens in staat stelt om genot en blijdschap te ervaren. Op deze manier zorgt muziek er dus voor dat je je mentaal beter voelt.

Bron: Psyned.nl, Gezondheid.nl en Gezondnu.nl
Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top