Health

Feit of fabel: stress leidt tot haaruitval

Feit of fabel: stress leidt tot haaruitval

Als je je haren liefhebt, wordt je misschien wat nerveus van dit artikel. En dat is nou net niet de bedoeling, want spanning zorgt ervoor dat je haaruitval krijgt. Maar is dit wel echt zo?

Stress en haaruitval

Iedereen is wel eens gespannen. Heel logisch, en het hoeft ook niet negatief te zijn. Stress heeft namelijk heel veel positieve eigenschappen. Maar overal waar het woord 'te' voor staat, is niet goed: 'te'veel ongezond voedsel, 'te' weinig beweging en ook 'te'veel stress. Dit kan negatieve gevolgen hebben, zoals slechter presteren, een negatieve mindset en niet goed communiceren.

Wat spanning doet met je haar

Haar valt niet zomaar uit je hoofd: ons immuunsysteem zorgt ervoor dat je haar niet uitvalt. Maar als je spanning hebt, vermindert deze natuurlijk bescherming, waardoor je haren kunnen uitvallen. Het is dus geen fabel dat je minder haren op je hoofd hebt na een gespannen periode. Normaal gesproken beschermt je immunsysteem tegen gevaren van buitenaf, zoals bacteriën en virussen. In dit geval moet het immuunsysteem van binnenuit werken, en keert het tegen jezelf. Dit gebeurt in de haarwortels, waardoor je ineens een pluk lichter bent.

Andere gevolgen van stress

Haaruitval is één van de bekendste gevolgen van stress, maar je kunt er ook verschillende huidziekten van krijgen. Psoriasis, acné en eczeem kunnen zich vormen onder druk, en bestaande symptomen kunnen vergergeren. Vaak is spanning de oorzaak van een jeukend bultje of puistje, of het maakt een bestaand probleem alleen maar erger. Stress kan dus niet alleen leiden tot haaruitval, maar ook huidaandoeningen.

Groeit het haar terug?

Helaas is er geen garantie dat je haar teruggroeit wanneer je minder stress in je dagelijks leven ervaart. Het is niet onomkeerbaar, maar je lokken zullen niet altijd terugkomen. Dit ligt aan hoeveel schade de spanningen hebben veroorzaakt.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top