Lifestyle

Zo stop je zelfzorg en -liefde in een werkdag

Zo stop je zelfzorg en -liefde in een werkdag

Zelfliefde en  werkdagen, twee termen die je misschien niet zo snel in één zin zou noemen, maar een combinatie van deze twee is helemaal geen verkeerd plan! Eerder schreven we over hoe je in jezelf investeert in het weekend en in je vrije tijd, maar ook tijdens een werkdag kun je gewoon zelfzorg toepassen. Lees hier hoe!

De mens is geen machine en ons brein is geen systeem dat je de hele dag kunt door laten werken. We hebben pauzes nodig om te herstellen en bovendien gaat dat onontbroken doorwerken ten koste van onze creativiteit en het vermogen om oplossingsgericht te denken. En dan kun je misschien veel taken afstrepen, het gaat ten koste van kwaliteit en orginaliteit. Jezelf goed verzorgen tijdens het werk is dus eerder een must dan een luxe!

 

Neem écht pauze

Stop met lunchen achter je bureau. Het is belangrijk voor je ogen en je brein om even weg te zijn van je scherm (mits je voor je werk vooral achter de pc werkt). Je lunchpauze heeft niet voor niets een 'pauze'. Neem deze ook echt en geniet van je eten en verzet je gedachten door met collega's te kletsen of een boek te lezen. Op je telefoon zitten telt ook niet!

Maak van je bureau een fijne plek

Je brengt zoveel tijd achter je bureau door, waarom dan niet het allerbeste ervan maken? Wanneer je bureau er netjes en verzorgd uitziet, zul je ook fijner werken. Zorg dat het opgeruimd is, maar maak het ook eigen met bijvoorbeeld foto's waar je blij van wordt of quotes die je stimuleren. Koop een mooi notitieblokje en investeer in een luchtzuiverend plantje of verse bloemen.

Beweeg! 

Blijf niet, maar dan ook echt NIET de hele dag achter je bureau zitten. Zorg dat je regelmatig opstaat en een rondje loopt of stretcht. Als is het alleen al die paar stappen naar het toilet of naar het koffieapparaat om drinken te halen. Loop ook tussendoor even naar buiten als dat mogelijk is of loop door het gebouw. Je lichaam zal je dankbaar zijn!

Geef jezelf schouderklopjes

Heel fijn een compliment van je manager of je werkgever, maar niets kan tegen je eigen credits op! Of het nu is dat je een belangrijke deadline hebt gehaald, die presentatie hebt genailed of een stuk hebt ingeleverd waar je leidinggevende niets op aan te merken had, vier deze momentjes en wees trots op jezelf! Je goed voelen over jezelf is een belangrijk onderdeel van zelfzorg en het enige wat je hoeft te doen is regelmatig even stilstaan bij deze overwinningen. 

Creëer een feel good playlist

Wat muziek wel niet kan doen voor je... De juiste nummers kunnen iets losmaken en je instant een energieboost en zelfs kriebels geven! Maak gebruik van dit effect door een playlist met je favoriete nummer te maken en zo nu en dan te luisteren tijdens werk.

Leer nee zeggen

Het is lastig -we weten het- maar zowel je werk als je emotionele staat lijden eronder wanneer je teveel hooi op je vork neemt. Jij bent de enige die hier wat aan kan doen. Wanneer je 'ja' zegt tegen nieuwe projecten (waar je dus eigenlijk geen tijd voor hebt) stuur je bovendien een signaal uit dat je er tijd voor hebt en zo zul je alleen maar meer werk krijgen. Zorg dus dat je je grenzen leert aangeven, bescherm jezelf en zeg 'nee' waar nodig. 

Vraag om hulp

Kom je er niet uit? Loop je vast? Blijf niet langer hangen en vraag om hulp van collega's. Misschien is het je eer te na, maar je hebt alleen jezelf ermee als je heel veel tijd verspilt. Mensen helpen je graag en het versterkt ook gelijk de band op de werkvloer! 

 

Heb jij nog meer tips voor self care op werk? Deel ze met ons! 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top