Lifestyle

Zo stop je met zorgen maken over wat anderen denken

Zo stop je met zorgen maken over wat anderen denken

Het is mens eigen om ergens bij te willen horen en je geaccepteerd te willen voelen. Maar tegelijkertijd willen we ook een eigen stem hebben en authentiek zijn. Een lastige combinatie, vooral wanneer je in het proces zit van erachter komen wie je bent en wat je wilt in/van het leven. Merk je dat je vaker bezig bent met de mening van anderen dan die van jezelf? Deze tips helpen je hier vanaf!

Soms wordt de behoefte om ergens bij te horen en het krijgen van respect en vertrouwen van anderen zo sterk, dat het belangrijker wordt wat anderen van ons vinden dan wat we van onszelf vinden. Het is belangrijk om een support systeem in de vorm van vrienden en familie te hebben waar je op kan bouwen en die je door de zware tijden helpen, maar het is net zo belangrijk om een eigen stem en identiteit te hebben. Wij geven je 8 tips die je helpen bij het luisteren naar je innerlijke stem, jezelf zijn en het loslaten van de oordelen van anderen. 

1. OEFEN MET ZELFLIEFDE EN -ACCEPTATIE

Je kent vast wel het gezegde: je moet eerst van jezelf houden, voordat je een ander kunt liefhebben. Wanneer je je te druk maakt om wat anderen denken en vinden, kan het zijn dat je een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen hebt. Probeer hiermee te oefenen door jezelf veel liefde, aandacht en zorg te geven. Dit kan door meditatie, gezond eten of door tijd door te brengen in de natuur. Wat het ook is dat jou blij maakt, zorg dat je het elke dag doet! Wil je nog meer tips? Lees hier hoe je jezelf in het weekend zelfliefde geeft en hoe je goed voor jezelf zorgt tijdens werk

2. Maak een lijstje van jouw belangrijkste waarden

Wat vind jij belangrijk in het leven? Maak een lijstje en schrijf op waarom je ze belangrijk vindt. Elke dag krijgen we te maken met meningen van anderen en daar worden we ook door beïnvloed. Bovendien bestaat er een 'norm' over hoe we ons zouden moeten gedragen of kleden, wat leidt tot angst voor afwijzing. Wat zijn jouw eigen overtuigingen, principes en idealen? Het is goed om stil te staan bij jouw persoonlijke waarden en besef je ook dat dit mag verschillen met die van anderen. 

3. Schrijf op wat jou uniek maakt

Boost je zelfvertrouwen door op te schrijven over welke interessante eigenschappen jij beschikt en wat jou uniek maakt. Wanneer je inziet hoe waardevol de dingen zijn die jouw identiteit vormen, zul je je niet zo snel meer druk maken over wat anderen denken. Wees dapper genoeg om de dingen te doen waar jij gelukkig van wordt, het leven is veel te kort. Verspil jouw kostbare tijd niet aan het drukmaken over de mening van anderen. Het is JOUW leven.

4. Leef in het nu 

Merk je dat je ook in gezelschap grotendeels bezig bent met wat de ander van je denkt? Zonde, want je mist het hele moment en het kan zelfs dat je ongeïnteresserd of afgeleid overkomt omdat mensen zien dat je er niet bij bent met je hoofd. Probeer mindful te zijn, in het moment te leven en zorgen over wat anderen denken zullen wegvallen.

5. Spreek jouw waardheid

Probeer in gesprekken met vrienden of collega's bij jouw eigen mening en overtuigingen te blijven. Het kan verleidelijk zijn om je terug te trekken wanneer je wordt tegengesproken, maar wanneer je jouw waarheid spreekt, zul je merken dat een meningsverschil kan leiden tot een interessant gesprek en lang niet altijd leidt tot een ruzie of conflict. 

6. Weet dat mensen met zichzelf bezig zijn, niet met jou

Mensen zijn gedurende hun leven vooral met zichzelf bezig. Dit geldt voor iedereen, ook degene van wie jij misschien denkt dat ze je veroordelen. Het is bijna een beetje arrogant om te denken dat anderen zich druk maken over hoe jij eruit ziet of wat je doet. Sterker nog, zij hebben hun eigen onzekerheden en zorgen waar zij zich druk om maken. Knoop dit dus goed tussen je oren!

7. Je kunt niet iedereen blij maken

Better to be loved by few people you care about, then liked by everyone. Het is simpelweg niet mogelijk om iedereen blij te maken. Er bestaan teveel verschillende levenstijlen, ideologieën en perspectieven. Daarnaast zullen er altijd mensen zijn die een mening over je zullen hebben, ongeacht wat je doet. Dat is gewoon hoe zij zijn, en jijzelf misschien ook wel. We oordelen vaak omdat we onszelf beschermen tegen ons diepere gevoel van niet waardevol zijn. "Every time you judge someone, you reveal a part of yourself that needs healing". We gaan lekker met de quotes! 

8. Bemoei je met je eigen zaken

Social media is een bron van eindeloze angst en maatschappelijke druk geworden. Hoewel het leuk kan zijn om Instagram te doorzoeken en mee te kijken bij anderen, is het belangrijk te beseffen en onthouden dat je alleen de highlights van anderen ziet. Probeer niet verzeild te raken in vergelijking, dat is nergens goed voor. Post dingen waar je zelf gelukkig van wordt. Wanneer je authentiek en consistent blijft, zul je merken dat je wordt gewaardeerd om wie je bent. 
 


Hoe blijf jij gegrond en dichtbij jezelf? Heb je nog meer tips? Deel ze met ons in een comment hieronder! 

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top