Lifestyle

Zo stop je met dat eeuwige vergelijken

Zo stop je met dat eeuwige vergelijken

Jezelf vergelijken met een ander. We weten allemaal dat dit voornamelijk voor ellende zorgt, denk aan zelfafwijzing, minderwaardigheidsgevoel en ontevredenheid, en tóch doen we het. Wil jij er mee stoppen? Dat kan in vijf stappen!

We kunnen wel stellen dat social media, met name Instagram, de comparison game flink heeft opgeschroefd. Waar we ons vroeger alleen met de buurvrouw of onze beste vriendin vergeleken, doen we dit nu met de hele wereld. En dat heeft het er niet makkelijker opgemaakt... 
 

1. Weet wat echt is

Instagram is grotendeels een shiny happy world, waarin alleen de momenten (en maaltijden, outfits, bestemmingen etc.) worden gedeeld, waarvan mensen willen dat ze gezien worden. Vergeet niet dat de andere 99,9% van de tijd het echte leven betreft. Doe jezelf een plezier en stop met het het vergelijken van jezelf met deze gunstige en geplande (én gephotoshopte) momentopnames! En als je merkt dat je jezelf verliest in de wereld van likes, dan is het tijd om uit je hoofd te gaan en te connecten met - allereerst jezelf - en met mensen die er écht toe doen, namelijk je lieve vrienden en familie! Echte liefde voelt te allen tijde 100 keer fijner dan alle likes in de wereld bij elkaar.
 

2. Wees supportive, nooit jaloers

Supporting another’s succes won’t ever dampen yours, en zo is het. Het is soms lastig om te zien hoe succesvol iemand is en het kan zelfs jaloerse gevoelens oproepen, maar waarom eigenlijk? De emotie die ten grondslag ligt aan jaloezie is angst. De angst om niet goed genoeg te zijn, omdat een ander wél over bepaalde eigenschappen, bezittingen of succes beschikt. Het komt voort vanuit een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Als je je hier bewust van bent, en je beseft je dat andermans succes los staat van jou en wie je bent, ben je al een heel eind. Probeer deze jaloerse (negatieve) gevoelens om te zetten in positieve gevoelens door succesvolle vriendinnen aan te moedigen en te steunen! En wees trots op ze! Zie ze niet als concurrent, maar als inspiratiebron. Wanneer je oprecht blij kunt zijn voor andersmans prestaties zul je je honderd keer fijner voelen!
 

3. Stel grenzen voor jezelf

Heb jij bepaalde triggers die het vergelijken uitlokken? Ga dit na en wees je ervan bewust wanneer dit gebeurt, en probeer het tegen te gaan. Misschien betekent dit het wegleggen van je telefoon in de avond op een bepaald tijdstip. Of misschien is het slim dat je in de ochtend niet je dag start met het scrollen over je feed. Stop in plaats daarvan eerst liefde in jezelf voordat je naar de buitenwereld gaat kijken. Houd regelmatig een dagje een digitale detox, zo beleef je ervaringen optimaal en komen ze echt binnen in plaats van dat je bezig bent met ze vast te leggen met je iPhone. 
 

4. Het leven is te kort

Maak je niet al te veel zorgen over wat andere mensen denken. Je hebt één kans om dit leven te leven, en ik beloof je dat de meeste mensen veel te verstrikt zijn in hun eigen kleine wereld om zich sowieso al te veel zorgen te maken over die van jou. Onze cultuur past het tijd-is-geld principe toe op elk moment van de dag en nacht, waardoor er geen ruimte is voor rust, spelen of zoveel andere dingen waarnaar ons lichaam en ziel verlangt. Ben jij klaar om de kunst te beheersen van het aanwezig te blijven in het echte (niet virtuele) moment? Stop met vergelijken, start met mediteren en offline connecten!
 

5. er is Niemand zoals jij

Last but not least, wat kan helpen om vergelijken en jaloezie tegen te gaan is de gedachte dat er niemand is zoals jij. Het maakt niet uit hóe hard je je best doet, er zal altijd iemand beter, sterker, knapper, succesvoller, mooier, grappiger en leuker zijn. Maar er is er maar één zoals jij. Wat zo leuk is aan uniciteit is dat niemand, hoe hard ze hun best ook doen, zo'n goede versie van jou kan zijn dan jij wanneer je de allerbeste versie van jezelf bent. Dus focus je op wat jou uniek maakt en de mooie dingen die jij deze wereld te bieden hebt, en investeer in de dingen die ervoor zorgen dat jij oplicht en overloopt van energie en liefde! 

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top