Lifestyle

Zit je in een gelukkige relatie? Zo kom je erachter

Zit je in een gelukkige relatie? Zo kom je erachter

Als je met iemand samen bent om wie je veel geeft, kun je verblind worden door de hoop op een gelukkige relatie. We willen natuurlijk allemaal dat onze relatie slaagt. Maar hoe weet je of jouw relatie gezond en gelukkig is? Je leest het hieronder. De gelukkigste relaties hebben namelijk deze acht dingen gemeen. 

 

Vertrouwen

Of het nu een vriendschap, werk- of liefdesrelatie betreft, vertrouwen is de basis. Maar wat betekent vertrouwen in liefdesrelaties nu eigenlijk? In een gelukkige relatie maak je je nooit zorgen over de intenties, gevoelens of acties van je partner wanneer je niet bij hem of haar bent. Geen van beiden hoort negatieve gevoelens te hebben over wat de ander doet wanneer ze alleen zijn, dat betekent dus ook dat je niets te zeggen hebt over wie ze wel of niet willen of mogen zien. In gelukkige relaties weet je gewoon, zonder verbale bevestiging of discussie, dat je partner altijd achter je staat en je steunt, je geheimen bewaart en je gelooft (en andersom).  

Communicatie

In een gelukkige relatie is je partner tevens ook je beste vriend(in) met wie je álles kunt bespreken en met wie je graag als eerst spannend nieuws deelt. Het hebben van goede vrienden naast je liefdesrelatie is een must (ik denk aan een Sex and The City-groep of een BFF met wie je je diepste geheimen deelt), maar wanneer je groots nieuws op werk krijgt en het liever eerder in je beste vriendinnen groepsapp dropt, of wanneer je alle details van je relatieproblemen liever bespreekt met je collega-vriendinnen, dan is het misschien tijd om na te gaan hoe gelukkig jouw relatie is. Hetzelfde geldt ook wanneer je moeite hebt met het bespreken van je zorgen met je wederhelft, of wanneer je het gevoel hebt dat je partner het 'toch niet snapt'. In een sterke en gezonde relatie is alles, ik herhaal: alles, bespreekbaar. 

Je begrijpt elkaars liefdestaal

Je geeft om je partner en je partner om jou, maar wanneer je een andere liefdestaal spreekt of ontvangt, kan het zijn dat je het niet altijd doorhebt. Andersom geldt hetzelfde; de manier waarop jij liefde geeft, is voor de ander onbekend. Volgens Gary Chapman bestaan er vijf verschillende liefdestalen: belonende woorden, een helpende hand, fysieke aanraking, cadeautjes en quality time. Begrijpen hoe je liefde toont aan je partner zodat hij of zij het ook ontvangt, kan een wereld van verschil maken. In de gelukkigste relaties tonen beide partners niet alleen hun waardering voor de ander, maar ze weten ook waardering te tonen op de manier waarop hun partner zich het meest geliefd en gewaardeerd voelt.

Zit je in een gelukkige relatie? Zo kom je erachter

Niet oordelen

Je partner zou je ongeacht wat je hebt gedaan of wat je leuk vindt compleet moeten accepteren hoe je bent. Als je je anders voor moet doen of je durft niet uit te komen voor je interesses en passies uit angst om veroordeeld of afgewezen te worden, moet je je misschien afvragen of je in de juiste relatie zit. Ondanks je rare eigenschappen of je dubieuze verleden, zal een goede partner alles accepteren wat bij jou hoort en het beste in je naar boven willen halen. 

Ruzie kunnen maken

Je hebt het vast vaker gehoord en ook relatietherapeuten bevestigen dat het gezond is om af en toe ruzie te maken met je partner. Het kan namelijk niet zijn dat als je zoveel tijd met iemand doorbrengt, je nooit onenigheden hebt, hoeveel je ook van iemand houdt. Maar als dit steeds vaker uitmondt tot knallende ruzies, wordt het ongezond. In een gelukkige relatie doe je een bewuste poging om het perspectief van je geliefde te begrijpen, zelfs als je het niet eens bent. In de liefde draait het meer om samen een probleem oplossen en tot overeenstemming komen dan je gelijk halen. Intieme relaties kunnen alle emoties, goed en slecht, communiceren.

Zit je in een gelukkige relatie? Zo kom je erachter

Je praat graag over je partner

Wanneer je in een relatie zit, kun je er wel vanuit gaan dat er continu naar je significant other gevraagd wordt. Je vrienden, moeder en collega's zullen regelmatig vragen naar je geliefde en hoe het met de relatie gaat. Wanneer je in een gelukkige relatie zit en er wordt gevraagd naar that special someone, verschijnt er een lach van oor tot oor op je gezicht en wil je het liefst opscheppen over hem of haar. In een ongelukkige relatie, zul je het onderwerp waarschijnlijk snel willen veranderen of antwoorden met 'ja, het gaat prima', wetende dat dit niet helemaal waar is...   

Dankbaarheid

Relatie experts zeggen dat dankbaarheid hét antwoord is op een lange en gelukkige relatie. Je bent altijd dankbaar voor je partner en je toont dit ook graag, en idealiter lukt dit ook zonder teveel moeite. Maar hoe langer je bij elkaar bent en met hoe meer volwassen stressfactoren je te maken krijgt (werk, hypotheek, kinderen etc), hoe moeilijker het is om de dankbaarheid die in het begin vanzelfsprekend was, net zo sterk te ervaren. Inspanning en inzet voor dankbaarheid is cruciaal voor een gelukkige relatie. Probeer elke dag minstens drie dingen van je partner te noemen waar je dankbaar voor bent, en als je niet eens drie dingen kunt bedenken... dan weet je genoeg ;)  

Excitement

De vlinders in je buik worden misschien minder na een aantal weken of maanden, maar er zou altijd een bepaalde vonk tussen jullie moeten blijven die niet weggaat. Er hoeft niet altijd een intense passie te zijn zoals in de romantische en vooral onrealistische films, maar je zou wel altijd excited moeten zijn over tijd doorbengen met je geliefde. Relaties zouden je energie moeten geven en je het gevoel moeten geven dat je leeft! 

 

“There are too many mediocre things in life to deal with. Love should not be one of them.”

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top