Health

Waarom je verkeerd ademt en wat je eraan kunt doen

Waarom je verkeerd ademt en wat je eraan kunt doen

Het is écht zo, er is een verkeerde manier van in- en uitademen. Alsof we nog iets nodig hadden om perfectionistisch over te zijn, kan verkeerd ademen leiden tot een opgeblazen gevoel, moeheid, angstaanvallen en meer nare symptomen. Het is dus zeker de moeite waard om hier iets mee te doen. 

We ademen 15.000 keer per dag in en uit en dus het kan zo zijn dat we onszelf positieve of negatieve gewoonten aanleren. Veel van onze ademhalingspatronen pikken we op tijdens onze jeugd, bijvoorbeeld door een stressvolle thuissituatie of een traumatische ervaring op school. Het kan daardoor zomaar zijn dat je nu je volwassen bent hyperventileert of je adem inhoudt in spannende tijden. Goed ademen heeft enorm veel gezondheidsvoordelen, we zetten ze op een rijtje:
- Het cortisol niveau daalt
- Boost het immuunsysteem
- Verbetert de spijsvertering
- Minder brandend maagzuur en boeren
- Helpt bij allergieën en astma
- en meer...


Ademen werkt als een afstandsbediening voor je algehele zenuwstelsel. Wanneer je het juiste ritme voor in- en uitademen te pakken hebt en dit vijf rondes volhoudt, verandert het hele zenuwstelsel en switcht het lichaam van de fight-or-flight mode (sympathische zenuwstelsel) naar de digest-and-rest mode (parasympathisch zenuwstelsel). Heb je echt ademhalingsproblemen dan raden we aan om een expert te raadplegen, maar wij hebben in ieder geval alvast een paar tips die eigenlijk voor iedereen wel werken. Wanneer je relaxt bent, maak je namelijk gebalanceerde en betere keuzes, waardoor je uiteindelijk het leven creëert wat je graag wilt. En dat gunnen we iedereen! Succes!
 

Dit is wat je moet doen wanneer je denkt dat je verkeerd ademt

 

Voorkom diepe ademhaling
"Adem even goed en diep in en uit" is wat we zeggen tegen iemand die in paniek is, maar eigenlijk is dit het slechtste advies wat je kunt geven, aangezien veel mensen eigenlijk al 'over-ademen' wanneer ze gestrest zijn. Als jij merkt dat je extra naar adem hapt - vooral tijdens stressvolle tijden - is er een grote kans dat jij een over-ademer bent. Wat je dan kunt doen: leg je tong tegen je gehemelte en adem met je mond dicht gedurende twee tot vijf minuten zo still en zacht mogelijk. Ga na hoe je je voelt. Voel je je beter dan voor deze ademshalingoefening, herhaal dit dan dagelijks zodat je lichaam zich kan resetten en een nieuw patroon kan aanleren. Voel je je slechter dan ervoor? Dan ben je geen over-ademer.
 

Adem via je buik
Een probleem dat vooral in Noord-Amerika en West-Europa voorkomt, is dat wanneer we inademen we onze buik intrekken, terwijl we het tegenovergestelde horen te doen: de buik moet naar buiten komen om ruimte te maken voor lucht. Dit is zo'n verkeerd aangeleerde ademhalingsgewoonte, waarbij de ademhaling hoger is gaan zitten en wordt beperkt tot onze borstkas. De oorzaak hiervan is de prestatiedruk van school en later werk, angstaanvallen en een constant gevoel van stress, maar ook de sociale druk om dun te zijn en een platte buik te hebben. Hierdoor ademen we sneller en oppervlakkiger en dat is het tegenovergestelde van de buikademhaling - hoe het hoort. Ga op je rug liggen en leg een (of beide) hand(en) op je buik, zodat je kunt voelen of je via je buik ademt. Lukt dit niet? Leg dan een boek op je buik. Wanneer je goed ademt, zie je het boek zo'n vijf centimeter omhoog en omlaag komen. Het gewicht van het boek helpt om het beter te voelen. 

 

Wat je ook doet, vergeet niet (goed) te ademen! Je ademhaling vertelt je lichaam dat alles oké is. 

 

Deel dit artikel
Back to top