Lifestyle

Waarom een vierdaagse werkweek een topidee is

Waarom een vierdaagse werkweek een topidee is

Vijf dagen werken en twee dagen weekend, dat is de maatstaaf waarnaar we al decennia lang leven. Toch droom jij hoogstwaarschijnlijk van een kortere werkweek, net als ik. Die twee dagen weekend zijn namelijk te snel voorbij en wat zou het lekker zijn als dat er drie zouden zijn. Ik maakte twee jaar geleden het besluit om vier dagen te gaan werken en dat is de beste beslissing die ik ooit heb genomen. 

Nee, ik heb nog geen kinderen, side hustle of tijdrovende hobby die mijn tijd en aandacht opeisen. Ik wilde 'gewoon' meer ruimte voor ontspanning, tijd voor mezelf en voor de dingen die ik leuk vind om te doen. Het leven is écht te kort om hard te werken en niet bezig te zijn met de dingen waar je blij van wordt. Nu zijn er onderzoeksresultaten die mijn theorie ondersteunen! 

32-urige werkweek

Eerder dit jaar ging een bedrijf in Nieuw-Zeeland op onderzoek uit en besloten te experimenteren met een kortere werkweek. Twee maanden lang zouden werknemers hun 40 uur inleveren voor vierdaagse werkweken. De resultaten logen er niet om: het was een ongekend succes. De werknemers waren een stuk productiever en meer tijd voor familie en hobby's zorgde voor meer energie op het werk. Werknemers werkten effectiever, kwamen op tijd en hielden kortere meetings. Het nieuwe beleid bevoordeelt ook mensen die meer steun op en na het werk nodig hebben, zoals (nieuwe) ouders. Na alle positieve feedback wil het bedrijf de nieuwe werktijden definitief doorvoeren. Told ya so ;-) Er wordt zelfs beweerd dat we naar een 20-urige werkweek gaan in de toekomst (wat neerkomt op vier uur per dag). In Zweden wordt al geëxperimenteerd met werkdagen van zes uur, maar de werknemers worden wel betaald voor acht uur. Zij zouden gelukkiger, gezonder en productiever zijn en een betere balans kunnen vinden tussen werk en gezin. Klinkt goed voor ons... Hopelijk maken we dit nog mee! 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top